Άμεση έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΕΕ

Άμεση έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, την ανάγκη για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα. «Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εντείνουμε τις πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του, επισήμανε πως η Ελλάδα, ως χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, έχει τη θετική προδιάθεση να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών του Κόλπου. Αναγνώρισε τη σημασία της προώθησης διμερών σχέσεων και με τα έξι κράτη που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας.

Επιπλέον, υπογράμμισε την κρίσιμη συγκυρία στην οποία διεξάγεται η Σύνοδος, σημειώνοντας πως η περιοχή της Μέσης Ανατολής διατρέχει τον κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να σταματήσει αυτή η απίστευτη ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως κρίσιμη είναι επίσης η αυτοσυγκράτηση για να δοθεί χρόνος για την επαναφορά στο τραπέζι της μόνο πολιτικής λύσης που μπορεί να επιλύσει το δομικό πρόβλημα της περιοχής. Αυτή η λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών που θα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά.

«Πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε ο νότιος Λίβανος να μην γίνει και αυτός μια Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις», κατέληξε.

Πηγή: tovima.gr