Ανακληθείσα Αίτηση για Δημόσιες Σημειώσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Ιστορική Διάσκεψη του 2015

Ανακληθείσα Αίτηση για Δημόσιες Σημειώσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Ιστορική Διάσκεψη του 2015

Το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον Ιούλιο του 2015 δεν έγινε δεκτό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στην επιστολή της ότι οι συνομιλίες αυτές είναι απόρρητες, επικαλούμενη τα σχετικά άρθρα του νόμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι άτυπο όργανο, το οποίο δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Οι στιγματισμένες συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και μπροστά σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, γεγονός που συνιστά την απόρρητη φύση τους. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πρακτικά, αλλά μόνο κοινό ανακοινωθέν.

Η τήρηση του απορρήτου ενισχύεται και από τη σχετική νομοθεσία. Ανάλογος θεσμός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ήταν το Συμβούλιο της Δημοκρατίας, το οποίο είχε θεσπιστεί από το άρθρο 39 του Συντάγματος του 1975 και καταργήθηκε το 1986. Ο κανονιστικός του πλαίσιο προέβλεπε επίσης το απόρρητο των πρακτικών του. Ομοίως, τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένουν απόρρητα για 30 χρόνια, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Αντίθετα, η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνάντησης του Προεδρικού κυβερνήτη με τους κομματικούς αρχηγούς προβλέπεται ρητά από το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, καθώς αφορά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις διερευνητικές εντολές.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της συνεδρίασης του Συμβουλίου πριν από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς και την επαρκή χρονική απόσταση από την εκάστοτε συνεδρίαση, η Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν είναι εφικτή η δημοσιοποίηση των πρακτικών που σχετίζονται με αυτή.

Πηγή: tovima.gr