Αντιπαράθεση στον Κοινοβουλευτικό Νόμο για την Παραβατικότητα των Ανηλίκων

Αντιπαράθεση στον Κοινοβουλευτικό Νόμο για την Παραβατικότητα των Ανηλίκων

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την παραβατικότητα των ανηλίκων και τα πρόσφατα βιαιοπραγικά επεισόδια μεταξύ τους. Οι αρχές, αλλά και οι πολιτικές παρατάξεις, ανησυχούν σχετικά με την αυξανόμενη βία στα σχολεία και τις κοινότητες. Σε απάντηση στις καταγγελίες για παραβατικότητα, η κυβέρνηση προγραμματίζει υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει και να καταλήξει σε μέτρα κατά της βίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στο MEGA: «Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το θέμα, έχουμε ψηφίσει τον νόμο για το bullying, ωστόσο, οι συλλήψεις ανηλίκων είναι πολλές, γεγονός που υποδεικνύει την έκταση του προβλήματος». Παράλληλα, ανέφερε ότι η λύση δεν είναι αποκλειστικά θέμα αστυνομικής καταστολής, αλλά απαιτεί γονική εμπλοκή και στήριξη από τα σχολεία. Όπως σημείωσε, είναι αναγκαίο οι γονείς να αποδεχθούν ότι η βία δεν είναι αποδεκτή και να συνεργαστούν με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, τόνισε ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων απαιτεί διακομματική συναίνεση και ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι αναποτελεσματική. Δήλωσε ότι όταν η έμφαση είναι αποκλειστικά στη σύλληψη ανηλίκων, το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται το πρόβλημα. Θεώρησε ότι η οικογένεια πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία πρόληψης και ότι οι πολιτικές δεν πρέπει να περιορίζονται σε αυστηρές ποινές.

Σχετικά με την κατάσταση της βίας στα σχολεία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο πρέπει να εξεταστεί συνολικά και να αναλυθούν οι αιτίες του. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, παρά την παρατεταμένη θητεία της, δεν έχει προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας.

Και οι τρεις εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων συμφωνούν ότι η πρόληψη και η εκπαίδευση είναι καθοριστικές για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανάμεσα στους νέους. «Πρέπει να ξεκινήσει μια συνολική συζήτηση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα και τους ρόλους που διαδραματίζουν τα σχολεία και οι γονείς», πρόσθεσε ο Χρηστίδης.

Πηγή: tovima.gr