Διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία υποψηφιότητας Κασσελάκη

Διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία υποψηφιότητας Κασσελάκη

Η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου αποδείχθηκε καταλυτική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Με την μπλόκαρισμα της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για μια νέα φάση, ενώ οι εσωτερικές εντάσεις εντείνονται. Οι 87 που τον στήριξαν πέρυσι, τώρα φαίνονται να του γυρίζουν την πλάτη, κάτι που έγινε ολοφάνερο κατά τη διάρκεια της Κ.Ε., όπου εφαρμόστηκε το σχέδιο της σημερινής πλειοψηφίας για να τον αποκλείσουν από τις εσωκομματικές εκλογές.

Η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιο κοντά από ποτέ. Η σημαντική αυτή απόφαση δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ούτε οι φωνές για συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, ούτε η παρουσία της Αστυνομίας κατάφεραν να αποτρέψουν την απόφαση, καθώς το κλίμα ήταν τεταμένο.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε από τους 87, οι οποίοι αντέτειναν κατά των κινήσεων του Κασσελάκη, δημιουργεί μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν ακόμα και προτάσεις για αποχώρηση μελών της Κ.Ε. που στηρίζουν τον Κασσελάκη. Ο ίδιος, μη πειθόμενος, επιμένει να θεωρεί εαυτόν σταθερό υποψήφιο παρά τις αποκαλύψεις και την επιρροή των αντίπαλων παρατάξεων.

Το παιχνίδι της ευθύνης στην ηγεσία επιρρίπτεται και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αν και παραμένει σε απόσταση από τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση. Παρά την καθημερινή επικοινωνία του με μέλη του κόμματος, οι απόψεις του για το μέλλον και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται ξεκάθαρες, χωρίς προτιμήσεις προς κανέναν.

Η αίσθηση που αποτυπώνεται είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, και ο Σ. Κασσελάκης, γεμάτος αυτοπεποίθηση, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το συνέδριο σαν βήμα για να ανατρέψει τα δεδομένα και να διασφαλίσει την υποψηφιότητά του. Κρίσιμο θα είναι το πώς θα κινητοποιηθούν τα μέλη και ποια θα είναι η συνολική αντίδραση στις προκλήσεις που θα προκύψουν.

Πηγή: tovima.gr