Ενημέρωση για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου και τις προοπτικές αποκατάστασης

Ενημέρωση για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου και τις προοπτικές αποκατάστασης

Λίγο περισσότερο από 4 ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι σκοπός του να ωραιοποιήσει καταστάσεις, αναφέροντας ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενες δεκαετίες απαιτούν μακροχρόνια προσπάθεια για να επιλυθούν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, τονίζοντας ότι η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση παραμένουν εκτός λειτουργίας μέχρι τη Λάρισα, ωστόσο τα έργα αποκατάστασης προχωρούν. Επιπλέον, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα προχωρά σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και θα έχει αυξημένη ανθεκτικότητα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου φορέα που θα ενσωματώσει τα ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και τροχαίο υλικό, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι η υλοποίηση των έργων θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονη κριτική για τη διαχείριση του σιδηρόδρομου, επισημαίνοντας πρόσφατα σοβαρά περιστατικά, όπως το σχεδόν νέο δυστύχημα στους Αγίους Αναργύρους και την αμαξοστοιχία 1531 που πρόσκρουσε σε πεσμένα δέντρα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηρίζοντάς το ως έγκλημα και επισημαίνοντας τις συνέπειες για τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι δεν αποφεύγει να συζητήσει για το δυστύχημα των Τεμπών, ωστόσο δεν μπορεί να σχολιάσει ζητήματα που άπτονται δικαστικών ερευνών. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την κατάσταση του σιδηροδρόμου και ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική και ατομική ευθύνη για την αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, επεσήμανε την ανάγκη να γίνει απολογισμός των επενδύσεων στον σιδηρόδρομο από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ζητώντας έρευνα για την ουσιαστική αξιοποίηση των δαπανών. Η συζήτηση αποκάλυψε τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Πηγή: tovima.gr