Εντατικά μέτρα κατά της βίας ανηλίκων και ευθύνες γονέων

Εντατικά μέτρα κατά της βίας ανηλίκων και ευθύνες γονέων

Με την αύξηση των περιστατικών βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ ανηλίκων να προβληματίζει την κοινωνία, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει ένα νέο σύνολο νομοθετικών παρεμβάσεων. Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση της βίας, η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις, ξυλοδαρμούς και ακόμα και τη χρήση μαχαιριών, καθώς και επιθέσεις κατά εκπαιδευτικών από ανήλικους. Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη ελέγχου από τους γονείς και τους δασκάλους, ενισχύοντας την ανάγκη για άμεσες δράσεις.

Στο επίκεντρο των νέων διατάξεων βρίσκεται η αυστηροποίηση ποινών για τους γονείς: πλέον θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινικές ευθύνες για την εγκληματική συμπεριφορά των παιδιών τους. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης που σε χειρότερες περιπτώσεις βίας δεν θα είναι μετατρέψιμες σε χρηματικές και θα απαιτεί τη στέρηση ελευθερίας του γονιού. Επιπλέον, θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σε γονείς που παραμελούν την επιτήρηση των ανηλίκων τους, ειδικά αν οι τελευταίοι διαπράττουν παραβατικές πράξεις κατά άλλων.

Μία από τις σημαντικές προτάσεις αφορά τη μείωση του ορίου ηλικίας για ποινική ευθύνη από τα 15 στα 14 έτη. Το υπ. Δικαιοσύνης θα αναλάβει να καθορίσει το ακριβές πλαίσιο αυτής της αλλαγής, μέσα από τη διαδικασία προετοιμασίας των σχετικών διατάξεων για ψήφιση στη Βουλή.

Η ένταση του προβλήματος είναι ορατή, και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο όχι μόνο μέσω ποινικών μέτρων, αλλά και με δράσεις που θα συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία. Στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε την εισήγηση για τις ποινικές ρυθμίσεις, συνεργαζόμενος με άλλους υπουργούς, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα θέμα τόσο σοβαρό και πολυδιάστατο.

Πηγή: tovima.gr