Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με το θέμα των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο, κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία προήλθε από την τομεάρχισσα εξωτερικών, Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση ενός νέου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, που περιλαμβάνει διατάξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν «γκριζάρισμα» ορισμένων περιοχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο προτεινόμενο Σχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες που δεν έχουν υποδομές οικονομικής δραστηριότητας. Είναι γνωστό ότι η απουσία οικονομικής δραστηριότητας συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ερώτηση διατυπώνει τις ανησυχίες για τις συνέπειες αυτής της ρύθμισης και ρωτά αν οι Υπουργοί θα αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή της, υπονομεύοντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Ανατολικό Αιγαίο, ειδικά ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Την ερώτηση συνυπέγραψαν οι βουλευτές: Δούρου Ρένα, Ακρίτα Έλενα, Αποστολάκης Ευάγγελος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βέττα Καλλιόπη, Γαβρήλος Γιώργος, Γιαννούλης Χρήστος, Κασιμάτη Νίνα, Κόκκαλης Βασίλης, Κοντοτόλη Μαρίνα, Παπαηλιού Γιώργος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Παππάς Πέτρος, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Τσαπανίδου Πόπη και Ψυχογιός Γιώργος.

Πηγή: tovima.gr