Εσωκομματικές εκλογές στο ΠαΣοΚ Ανοίγει ο δρόμος για νέα ηγεσία

Εσωκομματικές εκλογές στο ΠαΣοΚ Ανοίγει ο δρόμος για νέα ηγεσία

Την Κυριακή, οι εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ για την εκλογή νέας ηγεσίας θα λάβουν χώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε η Metron Analysis την Παρασκευή (4/10) στο MEGA, οι υποψήφιοι, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, αναμένεται να αναμετρηθούν σε έναν πολιτικά ενδιαφέροντα πρώτο γύρο.

Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος είναι η συμμετοχή, η οποία ίσως και να επηρεάσει τους υποψηφίους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Αναφορικά με τη συμμετοχή, η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση ενδιαφέροντος, καθώς το 17,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσουν, κάτι που υποδηλώνει καλύτερη συμμετοχή σε σχέση με το 2021. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής προέρχεται από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί.

Εξετάζοντας την πολιτική προέλευση των συμμετοχών, το 47% των ψηφοφόρων είναι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθούν ψηφοφόροι της ΝΔ (18%), του ΣΥΡΙΖΑ (8%), του ΚΚΕ (5%) και της Ελληνικής Λύσης (5%). Αυτό προσδιορίζει ένα ενδιαφέρον πεδίο όπου η εκλογή δεν θα κρίνονται μόνο από την “σκληρή” βάση του κόμματος.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των υποψηφίων, επικεφαλής είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος προηγείται γενικά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου καταγράφει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον Χάρη Δούκα στις περισσότερες κατηγορίες.

Στην ερώτηση σχετικά με την προτίμηση για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενος από την Άννα Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια τον Χάρη Δούκα. Ο Παύλος Γερουλάνος παραμένει τέταρτος. Η τρέχουσα κατάσταση δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαφορές από προηγούμενες μετρήσεις, και ενδιαφέρον έχει αν η φημολογούμενη άνοδος της Άννας Διαμαντοπούλου θα επαληθευθεί στην κάλπη του πρώτου γύρου.

Με τα δεδομένα ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, οι πιθανότητες διαμορφώνουν διάφορα σενάρια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στον δεύτερο γύρο, αν και μπορεί να υπάρξει ισοψηφία στο ευρύτερο κοινό. Ο Χάρης Δούκας και η Άννα Διαμαντοπούλου θα έχουν αμφίρροπο αγώνα, με τον Δούκα να χάνει από την Διαμαντοπούλου στο ευρύτερο κοινό. Ο Παύλος Γερουλάνος, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει όλες τις αναμετρήσεις εκτός από εκείνη με την Διαμαντοπούλου στον ευρύ τομέα.

Αναφορικά με την παράσταση νίκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται, με τον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου να ακολουθούν πιο πίσω. Αν και ο Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει ένα σαφές προβάδισμα και προοπτικές νίκης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του εκλογικού σώματος τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο.

Πηγή: tovima.gr