Η Ακρίβεια και η Οικονομική Κατάσταση Καθορίζουν τις Ευρωεκλογές του 2024 στην Ευρώπη

Η Ακρίβεια και η Οικονομική Κατάσταση Καθορίζουν τις Ευρωεκλογές του 2024 στην Ευρώπη

Η στήριξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ισχυρή, παρά τις οικονομικές προκλήσεις. Σύμφωνα με έρευνα, το 65% των πολιτών αισθάνεται αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, με το 48% να έχει θετική γνώμη για αυτήν, ενώ μόλις το 16% δηλώνει αρνητική άποψη. Η ένταξη στην ΕΕ θεωρείται ωφέλιμη από επτά στους δέκα Ευρωπαίους, ποσοστό σταθερό τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι επίσης ενθαρρυντικά, φτάνοντας το 65% και το 68%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θεωρούν ωφέλιμη τη συμμετοχή τους στην ΕΕ περιλαμβάνουν την αυξημένη συνεργασία (36%), την προστασία της ειρήνης (32%), την οικονομική ανάπτυξη (28%) και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας (24%). Στην Ελλάδα, η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ακολουθούμενες από τη βελτίωση της συνεργασίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριακονταετίας, με το 42% να έχει θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Κύπρο και την Ελλάδα, τα ποσοστά είναι 38% και 34%, αντίστοιχα. Παράλληλα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 ήταν υψηλή, με ποσοστό προσέλευσης 50,74%, το μεγαλύτερο τα τελευταία 30 χρόνια.

Αναφορικά με τις κύριες παραμέτρους που επηρέασαν τους Ευρωπαίους στις εκλογές, η ακρίβεια και η οικονομική κατάσταση των πολιτών αναδείχθηκαν ως σημαντικά ζητήματα. Στο «Ευρωβαρόμετρο», το 42% των ψηφοφόρων ανέφερε την αύξηση του κόστους ζωής και το 41% την οικονομική κατάσταση ως κρίσιμα ζητήματα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα ποσοστά αυτών των παραμέτρων είναι ακόμη υψηλότερα, φθάνοντας το 70% και 69% αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ακολουθούν θέματα όπως η κοινωνική προστασία και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καθώς το 40% των πολιτών τα ανέφεραν ως κίνητρο για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Στην Κύπρο, η μετανάστευση και το άσυλο ήταν σημαντικά ζητήματα, με το 45% των ερωτηθέντων να τα αναφέρουν. Για όσους δεν ψήφισαν, το κόστος ζωής και οι οικονομικές συνθήκες παρέμειναν σημαντικά κίνητρα συμμετοχής.

Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια για πολλούς πολίτες. Υποδεικνύεται ότι το 46% των ψηφόφορων δηλώνει ότι ψηφίζει πάντα, με 42% να το θεωρεί καθήκον τους ως πολίτες. Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 50% και 46%. Σε επίπεδο ΕΕ, οι ψηφοφόροι φαίνεται να επιλέγουν με βάση το πόσο κοντές είναι οι προτάσεις των κομμάτων στις ιδέες τους.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, υπογράμμισε τη σημασία της φωνής των πολιτών και τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η οικονομία, το κόστος ζωής και η δημοκρατία. Οι πολίτες ζητούν άμεσες δράσεις και η προσοχή στραμμένη σε ζητήματα καθημερινότητας παραμένει επιτακτική.

Πηγή: tovima.gr