Η Αναγκαιότητα Μιας Νέας Αρχιτεκτονικής Ειρήνης και Ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Αναγκαιότητα Μιας Νέας Αρχιτεκτονικής Ειρήνης και Ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια

Στο Βελιγράδι πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προεδρεύει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών στην περιοχή, αναφερόμενος στην ανάγκη για νέα Αρχιτεκτονική Ειρήνης και Ασφάλειας. Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διδαχθεί από προηγούμενα λάθη και ότι υπάρχει κίνδυνος αν δεν επιτύχει στα Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε σε πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και τόνισε την προτεραιότητα της στήριξης του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης. Υπογράμμισε ότι η Δύση πρέπει να είναι πιο ειλικρινής και να επανεξετάσει τις στρατηγικές που εφάρμοσε στο παρελθόν, ιδιαίτερα όσον αφορά τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε τους εθνικισμούς και τον κυνισμό, αναφέροντας ότι οι λαοί των Βαλκανίων διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες απειλούνται αν η περιοχή επανακάμψει σε αστάθεια.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της διατήρησης των διεθνών συμφωνιών και της τήρησης του κράτους δικαίου, δεσμευόμενος να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα χωρίς το στίγμα του εθνικισμού. Η ανάγκη της ΕΕ να υιοθετήσει μια νέα, αποτελεσματική προσέγγιση στη διαδικασία διεύρυνσης είναι κρίσιμη. Αν δεν επιτύχει στην περιοχή, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τη σταθερότητά της στο διεθνές σκηνικό.

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο Τσίπρας tweeted ότι συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, μια διαδικασία που απαιτεί συλλογικές προσπάθειες και δέσμευση από όλους τους συμμετέχοντες.

Πηγή: tovima.gr