Η Άσκηση του ΝΑΤΟ Ακλόνητη Αιχμή και η Διεθνής Ασφάλεια

Η Άσκηση του ΝΑΤΟ Ακλόνητη Αιχμή και η Διεθνής Ασφάλεια

Αυτήν την εβδομάδα έχει ξεκινήσει η άσκηση του ΝΑΤΟ με κωδικό όνομα «STEADFAST NOON» (Ακλόνητη Αιχμή) στη Δυτική Ευρώπη. Περίπου 60 μαχητικά αεροσκάφη από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας συμμετέχουν στην άσκηση, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες, αν και πρόκειται μόνο για εικονικές δοκιμές. Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και της Βορείου Θαλάσσης.

Η συμμετοχή Ελλήνων πιλότων στην άσκηση υποδηλώνει την αναγνωρισμένη ικανότητά τους, γεγονός που έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες ασκήσεις, όπως η «RAMSTEIN FLAG», που διεξήχθη στην Ελλάδα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η πυρηνική αποτροπή θεμελιώνει την ασφάλεια της Συμμαχίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν αποτελεί αντίδραση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση ανάγκης. Δεσμεύτηκε ότι «το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους» και ότι είναι κρίσιμη η ενίσχυση των αμυντικών του ικανοτήτων στον ασταθή σημερινό κόσμο.

Πηγή: tovima.gr