Στις 29 Νοεμβρίου 2009, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος, καταλαμβάνοντας το 50,06% των ψήφων. Από την αρχή της διαδικασίας, το τοπίο φαινόταν να οδηγεί τη Ντόρα Μπακογιάννη προς την ηγεσία, ωστόσο η στήριξη του κόσμου για τον Σαμαρά αποδείχθηκε καθοριστική. Κατά τη διάρκεια της εκλογής, περίπου 800.000 μέλη και φίλοι συμμετείχαν στο εκλογικό σώμα, γεγονός που αργότερα αμφισβητήθηκε.
Ο δρόμος έως την εκλογή του Σαμαρά ήταν γεμάτος προκλήσεις. Ο Κώστας Καραμανλής, που ηγείτο της ΝΔ για 13 χρόνια, ανακοίνωσε την παραίτησή του και την αποχώρησή του από τα πολιτικά δρώμενα, αφήνοντας πίσω του τον πολιτικό στίβο ανοιχτό για νέες διεκδικήσεις. Λίγες ημέρες μετά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους υποψηφίους διαδόχους, συμπεριλαμβανομένων των Ντόρας Μπακογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά.
Η πορεία του Σαμαρά στην πολιτική ξεκίνησε από πολύ νωρίς, καθώς εξελέγη βουλευτής σε ηλικία 26 ετών. Με την επιστροφή του στον πολιτικό στίβο, ακολουθώντας μια σταδιακή προσέγγιση, ανέστειλε τη λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης και στήριξε ανοιχτά τον Κώστα Καραμανλή. Η στήριξή του στον Καραμανλή και οι σχέσεις του με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος διαμόρφωσαν ένα ευνοϊκό έδαφος για την επιστροφή του μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.
Η διαδικασία διαδοχής κρίθηκε καθοριστική από τις ιδεολογικές στροφές της ΝΔ. Ο Σαμαράς, μόλις ανέλαβε τα ηνία, επικεντρώθηκε σε μια δεξιά στροφή του κόμματος, ανακοινώνοντας τη στήριξή του σε θέσεις που απέκλειαν τη συνεργασία με τον “μεσαίο χώρο”. Η προεδρία του προκάλεσε αναταραχή στο κομματικό σύστημα, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι η ΝΔ είχε αρχίσει να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές της αξίες.
Η ήττα του Καραμανλή από τον Κώστα Σημίτη το 2009 δημιούργησε κλίμα αποσταθεροποίησης και διχασμού εντός της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που βρισκόταν σε συγκρουσιακή σχέση με τον Σαμαρά, κατέληξε σε διαφυγόντα σχέδια, θέτοντας την ατζέντα του κόμματος σε ανησυχητικές κατευθύνσεις. Τελικά, παρά την κόντρα τους, η πολιτική αναγκαιότητα και η σταθερή στήριξη από τη βάση βοήθησαν τον Σαμαρά να επικρατήσει.
Η πολιτική ηγεσία του Σαμαρά δεν είναι απλώς μια ιστορία νίκης αλλά μια διαδρομή γεμάτη στρατηγικές κινήσεις και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Η αποχώρηση από την Πολιτική Άνοιξη, οι συναντήσεις με κομματικά στελέχη και οι στρατηγικές συμμαχίες αποτέλεσαν τα βασικά του εργαλεία για την επιστροφή του στην εξουσία. Πηγή: tovima.gr