Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε σήμερα τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τη σύγκρουση στο Ισραήλ και τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα διατηρήσει όλα τα διεθνή της καθήκοντα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα αναμειχθεί ενεργά στον πόλεμο. Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», τόνισε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των εχθροπραξιών, ενθαρρύνοντας τη διακοπή των επιθέσεων και την έναρξη διπλωματικών διαβουλεύσεων.
Όσον αφορά την προηγούμενη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την χαρακτήρισε ως «μαύρη στιγμή της ιστορίας» που υπονόμευσε τις προσπάθειες για ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή. Η κατάσταση στο Μεσανατολικό είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, αρκετά δύσκολη καθώς οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων.
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη σημασία της αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας.
Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε επίσης ότι οι συνέπειες μιας κλιμάκωσης δεν πλήττουν μόνο τους Ισραηλινούς και τους Άραβες, αλλά απειλούν τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής και του κόσμου. Η Ελλάδα, βεβαίως, έχει σχέδιο για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ότι η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων είναι αυστηρή. «Η χώρα μας έχει αναπτύξει σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες και έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία της», είπε, προσθέτοντας ότι είναι προτιμότερη η διαβούλευση με γειτονικές χώρες, παρά η στρατιωτική σύγκρουση.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μακροχρόνια συνεργασία της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και στην σημασία της διατήρησης των διεθνών δεσμών, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνομιλεί με όλες τις πλευρές του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη μια συνεπούς και διαρκούς πολιτικής που θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ», κατέληξε.
Πηγή: tovima.gr