Η Κεντροαριστερά σε Αναζήτηση Νέας Ενότητας και Πολιτικής Κατεύθυνσης

Η Κεντροαριστερά σε Αναζήτηση Νέας Ενότητας και Πολιτικής Κατεύθυνσης

Από το 2017, η αναζήτηση τρόπων για την ανόρθωση και τον επανασχηματισμό της κεντροαριστεράς απασχολεί τον πολιτικό διάλογο. Οι οργανώσεις επιδιώκουν να αναδειχθούν σε έναν ισχυρό και ενιαίο πολιτικό πόλο. Το 2024, οι εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ έφεραν ξανά το θέμα στο προσκήνιο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εναποθέσει ελπίδες στον Χάρη Δούκα, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να συνδυάσει τις δυνάμεις του χώρου και να σχηματίσει ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, οι ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα διαλύθηκαν με την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει περιορισμένες δυνατότητες και δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 20% της υποστήριξης. Παράλληλα, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένη, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην μπορεί να συγκεντρώσει τον ίδιο ενθουσιασμό και να διχάζει το κόμμα αντί να το ενώνει.

Όπως έλεγε ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι γκρίνιες είναι αναπόφευκτες για την άνοιξη, και παρόλο που υπάρχει ανησυχία για πιθανές αποχωρήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση είναι ότι δεν θα συμβούν μεγάλες διασπάσεις. Βουλευτές που αυτοπροσδιορίζονται ως Κασσελίστες φροντίζουν να δηλώνουν την πίστη τους στο κόμμα σε όσους τους προσεγγίζουν.

Σε ένα πιο ανάλαφρο κλίμα, σχολιάστηκε η ενδυμασία ενός άλλου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φορούσε κάλτσες με καρδούλες και χαμόγελα, γεγονός που μπορούσε να ερμηνευτεί ως μήνυμα ενότητας και εσωκομματικής αλληλεγγύης. Με ή χωρίς τον Κασσελάκη, φαίνεται ότι η πολιτική κατάσταση παραμένει στα χαρτιά και όλοι αναμένουν τις εξελίξεις του επόμενου κύκλου συζητήσεων νωρίς την άνοιξη, αναμένοντας νέες αντιπαραθέσεις και αναταραχές.

Πηγή: tovima.gr