Η Κόντρα Ανδρουλάκη – Δούκα ενόψει του Δευτέρου Γύρου Εκλογών

Η Κόντρα Ανδρουλάκη – Δούκα ενόψει του Δευτέρου Γύρου Εκλογών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στον Χάρη Δούκα σχετικά με την παρατηρήση ότι το 70% των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή ηγεσίας, τόνισε ότι και οι δύο ως μηχανικοί γνωρίζουν καλά τα μαθηματικά. Με βάση τη λογική του κ. Δούκα, περίπου το 80% των ψηφοφόρων της Κυριακής φαίνεται να απέχει από τη δική του υποψηφιότητα. Στον πρώτο γύρο, ο Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους (29,64%), ενώ ο Δούκας 64.490 (21,41%). Η διαφορά τους είναι 24.798 ψήφοι, γεγονός που του δίνει προβάδισμα στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο. Σημαντικός παράγοντας θα είναι το πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των υπόλοιπων υποψηφίων, που ανέρχονται συνολικά σε 147.494.

Από την άλλη, η κατάσταση για τους δύο υποψήφιους είναι περίπλοκη. Δημοσίως κανένας από τους υποψηφίους δεν φαίνεται να προσφέρει ανοιχτή στήριξη, και παραδοσιακά, στον δεύτερο γύρο παρατηρείται μείωση των συμμετοχών. Στις εκλογές του 2021, ψήφισαν 270.706 στον πρώτο γύρο και 207.658 στον δεύτερο. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι την επόμενη Κυριακή θα ψηφίσουν περίπου 200.000 άτομα.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι οι ψηφοφόροι της κυρίας Διαμαντοπούλου, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα συμμετάσχουν σε σημαντικό ποσοστό, με αποτέλεσμα οι λίγοι που θα πάνε να ενισχύσουν πιθανότατα την υποψηφιότητα του Ανδρουλάκη. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του Μιχάλη Κατρίνη φαίνεται να υποστηρίζουν περισσότερο τον Χάρη Δούκα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη μεγάλη δεξαμενή των 63.632 ψηφοφόρων του Παύλου Γερουλάνου, οι οποίοι θα κρίνουν και την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το πρώτο γύρο, εμφανίζεται ως φαβορί. Επιθυμεί να προβάλει την εικόνα της «ήρεμης δύναμης ενότητας» και δηλώνει ότι το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται υπό την ηγεσία του. Αυτός αναγνωρίζει και κάποια λάθη στη λειτουργία του κόμματος και είναι έτοιμος για διορθωτικές κινήσεις, εστιάζοντας στη διατήρηση της διαφοράς στην Κρήτη και στην κάλυψη της εκλογικής υστέρησης στο Λεκανοπέδιο.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του, η οποία έχει πληγεί μετά το πρώτο debate, ενώ εργάζεται συγχρόνως για την κάλυψη της εκλογικής του υστέρησης στην Αττική, όπου κατέχει την τέταρτη θέση. Βασικός του στόχος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ που επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας.

Τέλος, παραμένει άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, καθώς επικρατούν διάφορες προγραμματικές δεσμεύσεις και θεσμικά ζητήματα που καθιστούν τη διαδικασία περίπλοκη. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σύντομα.

Πηγή: tovima.gr