Η μάχη του δεύτερου γύρου εκλογών στο ΠαΣοΚ και οι στρατηγικές των υποψηφίων

Η μάχη του δεύτερου γύρου εκλογών στο ΠαΣοΚ και οι στρατηγικές των υποψηφίων

Η μάχη του πρώτου γύρου των εκλογών του ΠαΣοΚ οδηγήθηκε σε ένα εκλογικό θρίλερ, το οποίο καθόρισε την πορεία δύο υποψηφίων: Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, οι οποίοι θα αναμετρηθούν και στον δεύτερο γύρο. Τα επιτελεία τους έχουν ήδη κινηθεί δυναμικά για την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να εντοπίσουν αδύναμα σημεία. Σημαντική είναι και η προετοιμασία για την οικοδόμηση συμμαχιών που θα μπορούσαν να κρίνουν την εκλογική έκβαση.

Καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου, καθώς και οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον πρώτο γύρο, συγκέντρωσε 89.200 ψήφους, ενώ ο Χάρης Δούκας 64.490. Αυτή η διαφορά μπορεί να καλυφθεί ή να διογκωθεί, ανάλογα με τις στρατηγικές κινήσεις των υποψηφίων τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει μια δεξαμενή περίπου 150.000 ψήφων από άλλους υποψηφίους, οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν όλοι στον δεύτερο γύρο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της Διαμαντοπούλου είναι πιθανόν να απέχουν, ενώ αυτοί του Γερουλάνου αναμένονται να συμμετάσχουν ενεργά.

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να καθοδηγήσει τους ψηφοφόρους του προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προτάσσοντας την ενότητα για την επόμενη μέρα. Παρόμοια ήταν και η θέση του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση θα είναι ελεύθερη και ανεπηρέαστη από εξωτερικούς παράγοντες. Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας, επικαλούμενος τη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ζητούν αλλαγή στη ηγεσία, θα επιδιώξει συμμαχίες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι επιδόσεις του δεν ήταν ικανοποιητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το πλεονέκτημα του φαβορί, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο με περίπου 8 μονάδες διαφορά και πρώτευσε σε 9 από τις 13 περιφέρειες. Οι κύριοι στόχοι του είναι η διατήρηση του προβαδίσματός του στην Κρήτη και η βελτίωση των επιδόσεών του σε αστικά κέντρα. Η στρατηγική του ενισχύεται από δημοσκοπήσεις που δείχνουν την άνοδο του ΠαΣοΚ, κάνοντάς τον να προσβλέπει σε επανεκλογή.

Σημαντικός παράγοντας στην προετοιμασία του δεύτερου γύρου είναι η πιθανότητα διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψηφίων. Και οι δύο φαίνονται θετικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, με τους όρους διεξαγωγής να είναι πιθανόν παρόμοιοι με αυτούς του πρώτου γύρου.

Πηγή: tovima.gr