Η μετάβαση της ελληνικής πολιτικής ρητορικής στο μεταναστευτικό ζήτημα

Η μετάβαση της ελληνικής πολιτικής ρητορικής στο μεταναστευτικό ζήτημα

Ανησυχία έχει προκληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τις πρόσφατες αποφάσεις της Γερμανίας, ειδικά σε χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων όπως η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις εν λόγω αποφάσεις, με ορισμένους υπουργούς να υιοθετούν ρητορική που παραπέμπει σε ακροδεξιά αντίληψη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα, στην τελευταία του δημόσια τοποθέτηση αναφέρθηκε στους πρόσφυγες με όρους όπως «λαθρομετανάστες», επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να επιβαρύνονται με τα έξοδα που προκύπτουν από τις ανάγκες αυτών των πληθυσμών.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, αντέτεινε ότι η ρητορική του υπουργού αποπνέει αντιανθρωπισμό και ότι τα χρήματα που διατίθενται είναι από το ΕΣΠΑ, δηλαδή από τον ελληνικό λαό. Κατηγόρησε τον υπουργό για «ακροδεξιό σόου» και ανέφερε ότι οι δηλώσεις του στοχεύουν στο να κερδίσει ψήφους από την ακροδεξιά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης αντέτεινε ότι οι ανησυχίες των πολιτών είναι βάσιμες και κατηγόρησε την αντίσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συγκρίνοντάς την με την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου, Σόλτς, να κλείσει τα σύνορα της χώρας του. Υπογράμμισε ότι οι πραγματικοί εφιάλτες προκύπτουν από ενδεχόμενες αυξημένες προσφυγικές ροές.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ακολούθησε έναν πιο θεσμικό τόνο, μιλώντας για «παράτυπους μετανάστες». Ανέφερε πως οι αυξημένες ροές ανησυχούν τους πολίτες, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπερβολές. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές εξελίξεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, καθώς αυτό είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης από την ΕΕ, τόνισε ότι η Ένωση έχει διαθέσει σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, και αν η κατάσταση αλλάξει ριζικά, η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον στήριξη. Αναφορικά με την παρατήρηση του βουλευτή Νίκης, Νίκου Οικονομόπουλου, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της χώρας.

Πηγή: tovima.gr