Κριτική Δούρου στη Στρατηγική Μητσοτάκη για την Εξωτερική Πολιτική και την Τουρκική Επιθετικότητα

Κριτική Δούρου στη Στρατηγική Μητσοτάκη για την Εξωτερική Πολιτική και την Τουρκική Επιθετικότητα

Η Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ήταν αποκαλυπτική, αλλά όχι με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Αναφέρθηκε στην απουσία ουσιαστικών απαντήσεων στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη. Σύμφωνα με την τομεάρχισσα εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης ανέπτυξε τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, οι οποίες χαρακτηρίζονται από επικινδυνότητα για τα συμφέροντα της χώρας.

Επιπλέον, επεσήμανε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μητσοτάκης επαναπαύεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, που έχει γίνει εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας. Αυτό έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η Δούρου επανέλαβε την ανάγκη για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, ειδικά τώρα που η Ελλάδα θα καταλάβει τη θέση του Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής της, τόνισε τη σημασία να καλούνται τα διεθνή φόρα να θυμίζουν την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Υποστήριξε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη της χώρας να λειτουργεί ως γέφυρα και πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, προτείνοντας πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλες χώρες, ειδικά μέσα σε ένα τόσο τεταμένο διεθνές περιβάλλον όπως η Μ. Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: tovima.gr