Μητσοτάκης Σημαντική Αναφορά στην Ιορδανία και το Κυπριακό κατά τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 στην Πάφο

Μητσοτάκης Σημαντική Αναφορά στην Ιορδανία και το Κυπριακό κατά τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 στην Πάφο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στην Πάφο. Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής του βασιλιά της Ιορδανίας, αναγνωρίζοντας την Ιορδανία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, η οποία απαιτεί περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη. «Είναι υψίστης σημασίας να συναφθεί μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ιορδανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Στη συνέχεια, έκανε έκκληση για εκεχειρία στη Γάζα και το Λίβανο, υπογραμμίζοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αυτές συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης. Επίσης, προέτρεψε για συγκράτηση ώστε να μην εξελιχθεί ο νότιος Λίβανος σε νέα Γάζα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική τραγωδία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την inclusion του θέματος στη διακήρυξη της Συνόδου. Σημείωσε ότι 50 χρόνια μετά την κατοχή ενός τρίτου της Κύπρου από τουρκικές δυνάμεις, είναι επιτακτική η ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση τα διεθνή δίκαια και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, καθώς και στην κλιματική κρίση που πλήττει όλες τις χώρες της Μεσογείου. Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα μεσογειακά κράτη, ιδιαίτερα με την πρόσφατη επιτροπή από την Κροατία που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα ζητήματα της περιοχής.

Πηγή: tovima.gr