Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας για Όλους: Οραματισμός και Προτάσεις για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα

Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας για Όλους: Οραματισμός και Προτάσεις για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα

«Πρέπει να επιδιώξουμε την υλοποίηση ενός νέου εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους χωρίς περιορισμούς στον τομέα της ασφαλιστικής ικανότητας ή της οικονομικής δυνατότητας. Αυτή θα πρέπει να είναι η νέα δημοκρατική κατάκτηση του 2030, όπως το ΕΣΥ αποτέλεσε μια σπουδαία δημοκρατική πρόοδο τη δεκαετία του ’80. Είναι απαραίτητο αυτή η δημοκρατική κατάκτηση να φέρει την υπογραφή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, μετατρέποντας την υγεία σε δικαίωμα για όλους και όχι σε προνόμιο για τους οικονομικά ισχυρούς», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης πολιτών στο Ηράκλειο.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερες από 2.000 κενές θέσεις για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία του νησιού. Επιπλέον, τόνισε ότι οι Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην ιδιωτική υγεία σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, με μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Οι πόροι που απαιτούνται για τη σύσταση ενός νέου εθνικού συστήματος υγείας μπορούν να προέλθουν από φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν κατά προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Χρειάζεται επίσης μείωση σπατάλης στα νοσοκομεία και ανακατανομή πόρων υπέρ των κοινωνικών δαπανών, κάτι που αποτελεί ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων για κάθε κυβέρνηση. Είναι αναγκαίος και ο περιορισμός των αεροδιακομιδών, που έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα λόγω της έλλειψης γιατρών στα νησιά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου για την εκλογή νέου Προέδρου του ΠαΣοΚ, ο κ. Κατρίνης εξήγησε τους λόγους υποψηφιότητάς του, λέγοντας: «Έχω αποδείξει ότι μπορώ να δίνω μάχες στη Βουλή, στην κοινωνία και στο δημόσιο λόγο. Είμαι ΠαΣοΚ και δεν απομακρύνθηκα ποτέ από το ΠαΣοΚ, ακόμη και όταν άλλοι ντρέπονταν να το αναφέρουν. Πιστεύω και αγωνίζομαι για τη Μεγάλη Παράταξη, η οποία θα έχει ως πυρήνα το ΠαΣοΚ, με πρωτοβουλίες και φιλοσοφία που προέρχονται από αυτό. Αυτή η Μεγάλη Παράταξη θα συνθέσει και θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση και θα νικήσει. Στις 6 Οκτωβρίου, οι πολίτες έχουν την επιλογή ανάμεσα στη στασιμότητα και την παρακμή ή στη Ρήξη και την Ελπίδα. Αυτή είναι η πρότασή μου για να ξανακάνουμε το ΠαΣοΚ μεγάλο και να είμαστε ξανά περήφανοι γι’ αυτό».

Πηγή: tovima.gr