Στρατηγική Συνεργασία Ειδικών Δυνάμεων στην Κρήτη με Άραβες Συμμάχους

Στρατηγική Συνεργασία Ειδικών Δυνάμεων στην Κρήτη με Άραβες Συμμάχους

Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί αρκετοί Άραβες στα Χανιά της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΒΗΜΑτοδότη. Λόγω της παρουσίας τους, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τους λόγους της επίσκεψής τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι λόγοι είναι πιο στρατηγικοί από ό,τι ίσως αποκάλυπτε η πρώτη εντύπωση.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων από χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδεύσεις μαζί με Έλληνες αλεξιπτωτιστές, συγκεκριμένα από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στο Μάλεμε. Οι εκπαιδεύσεις περιλαμβάνουν βολές, αμφίβιες επιχειρήσεις, ορεινές τακτικές και πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.

Η Ελλάδα διακρίνεται ως μια δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζεται από τα αραβικά κράτη και επιτελεί έναν ρόλο γέφυρας που συνδέει την Ευρώπη – ιδιαίτερα μέσω της Κύπρου – με αυτές τις χώρες και πέρα από αυτές, προς την Ινδία. Αυτή η δυναμική συσχετισμού ενισχύει την στρατηγική συνεργασία στην περιοχή, με τον λεγόμενο διάδρομο India–Middle East–Europe Corridor (IMEC) να είναι κομβικής σημασίας.

Πηγή: tovima.gr