Τίτλος: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την Προστασία Δανειοληπτών και Διασφάλιση Πρώτης Κατοικίας

Τίτλος: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την Προστασία Δανειοληπτών και Διασφάλιση Πρώτης Κατοικίας

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των δανειοληπτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος της τροπολογίας είναι η υποχρεωτική συμμετοχή των δανειστών στον εξωδικαστικό μηχανισμό και η πλήρης ενημέρωση των δανειοληπτών σχετικά με τις προτάσεις ρύθμισης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού θα καταστεί υποχρεωτικό για τους δανειστές, ενώ οι δανειολήπτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις δεδομένες προτάσεις τους. Δημιουργείται ένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, που απαγορεύει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων πριν την οριστική υποβολή αίτησης.

Η τροπολογία περιλαμβάνει διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική γνώση του δανειολήπτη για τις προτάσεις ρύθμισης, κλείνοντας έτσι διάφορες νομικές κενά που μπορεί να αξιοποιηθούν από πιστωτές. Επίσης, καταργείται η δυνατότητα απόρριψης μη ικανοποιητικής πρότασης ρύθμισης από τους πιστωτές.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η αναστολή εκτέλεσης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης θα ισχύει αυτοδικαίως από την οριστική υποβολή της αίτησης μέχρι την περάτωσή της. Αυτό εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια εφαρμογής των αρχών της ισότητας και της ισονομίας για τους δανειολήπτες.

Ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες και κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα να συμπράξουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες για επιβίωση της κοινωνίας.

Πηγή: tovima.gr