Το Όραμα για την Αμεσοδημοκρατία και οι Προκλήσεις της Πολιτικής Σκηνής

Το Όραμα για την Αμεσοδημοκρατία και οι Προκλήσεις της Πολιτικής Σκηνής

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μου συνέντευξης στον κ. Χατζηνικολάου, δήλωσα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία». Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε σχετικά με αυτή τη δήλωση ότι «μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

Παραθέτω δημόσιες θέσεις που καταδεικνύουν τη σημασία της συμμετοχικής δημοκρατίας. Ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί σχέδιο εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Αυτό το άρθρο επισημαίνει τη δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν προτάσεις νόμου στη Βουλή, όπως τροποποιήθηκε το 2019.

Έχω αναφέρει επίσης ότι 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση το 2022, ζητώντας την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, υπογραμμίζοντας ότι τρία χρόνια μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, γεγονός που αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επιπλέον, αναφέρω μερικές από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος που αφορούν στην άμεση δημοκρατία και είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως δεν είχαν υποστηριχθεί όταν η ΝΔ απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατανοώ τη δυσκολία που προκύπτει από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Ζητώ από τους συναδέλφους που επιδιώκουν τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί σαφές ότι οι πραγματικές αιτίες δεν θα πρέπει να βασίζονται σε επιφανειακά θέματα. Επιπλέον, αν και η προσωπική μου διαμαρτυρία έφερε αποτελέσματα, καθώς δημοσιοποιήθηκε το πόθεν έσχες των υποψηφίων και καταδικάστηκε η διαρροή από την Πολιτική Γραμματεία, επισημαίνω την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς προχωράμε προς το συνέδριο και τις εκλογές, καλώ σε ψυχραιμία και συνεργασία. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια θετική προσέγγιση και να δώσουμε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του με δημοκρατικές διαδικασίες. Πηγή: tovima.gr