Βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης απονέμεται στον Αλέξη Τσίπρα και άλλους εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος

Βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης απονέμεται στον Αλέξη Τσίπρα και άλλους εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος

Σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, θα απονεμηθεί το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στις 19:00. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύντομη τοποθέτηση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε εσωκομματικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία αποφεύγει να κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Το βραβείο θα απονεμηθεί και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος για τη συνύπαρξη στην ενωμένη Κύπρο: τον Γιώργο Λιασή, πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, και την Τουρκοκύπρια ποιήτρια Neshe Yashin, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η θέσπιση του βραβείου είναι πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π) και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018. Σκοπός του είναι η διεθνοποίηση της μνήμης του Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων το 1950. Η δραστηριότητα του Νίκου Νικηφορίδη για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων οδήγησε στη σύλληψή του και στην καταδίκη του, με αποτέλεσμα να εκτελεστεί στις 5 Μαρτίου 1951, στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: tovima.gr