Αναγνώριση του Οδυσσέα Ελύτη στην Επετεία της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αναγνώριση του Οδυσσέα Ελύτη στην Επετεία της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, στον δρόμο Πανεπιστημίου 28, με σκοπό τον εορτασμό της επέτειου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης θα προσφέρει ομιλία με τίτλο: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 και ο Οδυσσέας Ελύτης». Η συνεδρία θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση ζωντανά μέσω του ιστότοπου της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εμπειρία του πολέμου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας του Ελύτη. Ο ποιητής συναισθάνθηκε τη σημασία του ρόλου του ως πνευματικού δημιουργού και την ευθύνη που φέρει για την αφύπνιση της συλλογικής μνήμης.

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης αναφέρεται στο «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», το οποίο αποτελεί μια συγκλονιστική γραφή για τον ανώνυμο ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα. Το έργο χαρακτηρίζεται από τη δραματοποίησή του, και το ποιητικό του ύφος οδηγεί τον αναγνώστη από την τραγωδία προς τη λύτρωση.

Στο «Άσμα ηρωικό», η λέξη «πόλεμος» απουσιάζει εντελώς, ενώ οι 14 ενότητες του συνδέονται με τον αριθμό 7, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ποιητή. Οι οι περιγραφές της φρίκης του πολέμου, με αναφορές σε αθώες ψυχές και φρικιαστικές εικόνες, δημιουργούν μία σπαρακτική ατμόσφαιρα.

Η ποιητική γλώσσα του Ελύτη είναι καλειδοσκοπική, γεμάτη από φως και σκιές, με μια εμπνευσμένη χρήση λέξεων που προσκαλούν τον αναγνώστη σε μια μοναδική εμπειρία. Το «Άσμα ηρωικό» αποτελεί, κατ’ ουσίαν, μια συμπυκνωμένη αναπαράσταση των αξιών και των ιδανικών του Έθνους, καταδεικνύοντας τη θυσία του ανθυπολοχαγού που ανυψώνεται στους ουρανούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η φύση παίζει σημαντικό ρόλο στην απεικόνιση του πόνου, λειτουργώντας ως μαρτυρία των δεινών που έρχονται. Η ίδια η φύση φαίνεται να προειδοποιεί για τις κορυφαίες τραγωδίες που θα ακολουθήσουν, υπογραμμίζοντας έτσι τη θαρραλέα στάση των πολεμιστών απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου.

Πηγή: tovima.gr