Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Γιορτάζοντας 30 Χρόνια Σινεμά

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Γιορτάζοντας 30 Χρόνια Σινεμά

Η 30η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πλησιάζει, και οι προσδοκίες είναι στα ύψη. Το φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του στις 2 Οκτωβρίου με το «Anora» του Σον Μπέικερ, βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, και θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου με το «Διπλανό δωμάτιο» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Στο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιαστούν ταινίες σε τρία διαγωνιστικά τμήματα, σημαντικά οσκαρικά στοιχήματα καθώς και αφιερώματα που αναδεικνύουν τον ρόλο του κινηματογράφου στην κοινωνία. Ανάμεσα στις αναμενόμενες ταινίες ξεχωρίζουν το «Σπόρος της ιερής συκιάς» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, η ρετροσπεκτίβα του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάουα, και το αφιέρωμα στο βρετανικό σινεμά των ’80s με τίτλο «This is England». Επίσης, θα γίνει ειδική προβολή του εμβληματικού «Trainspotting», καθώς και του «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Δεδομένα τα 30 χρόνια της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά workshop με θέμα τον Συντονισμό Οικειότητας (Intimacy Coordination), με προσκεκλημένη τη διεθνούς φήμης Intimacy Coordinator, Elle McAlpine. Αυτό θα λάβει χώρα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο και διεξαγωγή στην αγγλική γλώσσα.

Η εκδήλωση θα έχει χώρο στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, CINOBO OPERA, ΑΒΑΝΑ, το Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή: tovima.gr