«Επιστροφή στη Ντενεκεδούπολη με τον Μελένιο: Μια νέα θεατρική περιπέτεια για τα παιδιά»

«Επιστροφή στη Ντενεκεδούπολη με τον Μελένιο: Μια νέα θεατρική περιπέτεια για τα παιδιά»

Ένας παλιός γνώριμος έρχεται και πάλι κοντά στα παιδιά, καθώς η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος επαναφέρει τον Μελένιο στη Ντενεκεδούπολη, ύστερα από 50 χρόνια. Η νέα διασκευή με τίτλο «Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου» τοποθετεί το παιδί στο επίκεντρο, αξιοποιώντας τη διάδραση και τις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος.

Ο ήρωας της ιστορίας, ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αναζητά τη γνώση και τη γνήσια ζωή. Αφήνει πίσω του μια κενή καθημερινότητα και με θάρρος και γενναιότητα ρίχνεται στην περιπέτεια, αναζητώντας έναν κόσμο ελεύθερο και δίκαιο, γεμάτο αξίες που φαίνεται ότι έχουν χαθεί. Η παραγωγή αναδεικνύει σημαντικά ζητήματα, όπως η δημοκρατία, τα δικαιώματα του παιδιού και η προσωπική εξέλιξη.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ζωντανή μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και ηχητικά τοπία από αυτοσχέδια κρουστά και ποικιλία μουσικών οργάνων. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με παραδοσιακά παιχνίδια, μακριά από την τεχνολογία.

Η «Ντενεκεδούπολη» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1975, μετά την πτώση της Χούντας, και έχει συναντήσει εκτενή ανταπόκριση στα χρόνια που πέρασαν, με ορισμένες επαγγελματικές θεατρικές διασκευές, καθώς και πολλές παραστάσεις από ερασιτεχνικές ομάδες. Διασκευές από ευτελή υλικά και συνδυασμός κίνησης και λόγου προσφέρουν τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να εκφράσουν τη φαντασία τους.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ιδρύθηκε το 2012 και προσφέρει διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική, εστιάζοντας σε θέματα εμπνευσμένα από την προφορική παράδοση και σύγχρονες ιστορίες. Όπως λέει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, «σχεδιάζουμε με υπευθυνότητα παραστάσεις που βάζουν στο κέντρο το παιδί».

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι προγραμματισμένη για τις 3 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κάθε Κυριακή.

Πηγή: tovima.gr