Η Έρση Σωτηροπούλου η πρώτη Ελληνίδα υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Έρση Σωτηροπούλου η πρώτη Ελληνίδα υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία, μετά από την οποία εργάστηκε ως εκπαιδευτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Η πρώτη της εμφάνιση στον χώρο της λογοτεχνίας ήταν το 1980 με την ποιητική συλλογή «Μήλο + Θάνατος +… +…». Έχει δημιουργήσει έργα που περιλαμβάνουν ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα. Το 2000 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ» στις νεραντζιές, ενώ το 2011 το μυθιστόρημά της «Εύα» έλαβε το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Η συλλογή διηγημάτων της «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2012.

Η Έρση Σωτηροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που είναι υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, 61 χρόνια μετά το βραβείο στον Γιώργο Σεφέρη και 45 χρόνια από τον Οδυσσέα Ελύτη. Σύμφωνα με το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, διακρίνεται για την «διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μία πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού». Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη πεζογράφος από την Ελλάδα που θα λάβει αυτή τη διάκριση.

Η συγγραφέας συναγωνίζεται άλλα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως τον Χαρούκι Μουρακάμι και την Μάργκαρετ Άτγουντ. Παρόλο που στο παρελθόν υπήρξαν ελληνικές υποψηφιότητες, όπως η του Γιάννη Ρίτσου και του Νίκου Καζαντζάκη, κανείς δεν έχει κερδίσει μέχρι τώρα το βραβείο.

Το μυθιστόρημά της «Τι μένει από τη νύχτα» ακολουθεί τον Κωνσταντίνο Καβάφη στο Παρίσι του 1897, ενώ έχει βραβευτεί τόσο στη Γαλλία με το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger 2017) όσο και στις ΗΠΑ με το Εθνικό βραβείο ALTA 2019. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Η Έρση Σωτηροπούλου έχει μιλήσει και για την ουσία της λογοτεχνίας, αναφέροντας: «Κόντρα σε όλους και όλα, τα βιβλία μου άνοιγαν τον δρόμο. Από πολύ νωρίς, με ακολουθούν η αχόρταγη περιέργειά μου για το τι συμβαίνει έξω από το ατομικό μου σύμπαν αλλά, κυρίως, το δίπολο ζωής και τέχνης».

Πηγή: tovima.gr