Η Μαγευτική Συναυλία στον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα

Η Μαγευτική Συναυλία στον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα

Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή τοποθεσία του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, ο οποίος την ώρα του ηλιοβασιλέματος αποκτά μια ολόχρυση λάμψη. Σημαντική είναι και η αινιγματική θεότητα στην οποία είναι αφιερωμένος, που ταυτίζεται με την κρητική Δίκτυννα ή Βριτόμαρτη. Η ελληνική μυθολογία αφηγείται ότι ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνως ερωτεύτηκε τη Βριτόμαρτη, η οποία προσπαθώντας να ξεφύγει από τον έρωτά του, έπεσε στη θάλασσα. Ψαράδες τη διάσωσαν και την μετέφεραν στην Αίγινα, όπου ένας από αυτούς την επιθυμούσε και την κυνηγούσε. Για να γλιτώσει, βρήκε καταφύγιο στο ιερό άλσος της Άρτεμης και εξαφανίστηκε με τη βοήθεια της θεάς. Όταν οι ντόπιοι την αναζήτησαν, βρήκαν στη θέση της ένα άγαλμα κι έτσι την ονόμασαν Αφαία (δηλαδή άφαντη). Αργότερα, οι Αιγινήτες ίδρυσαν εκεί ένα ιερό και στη συνέχεια ένα ναό, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

Ο ναός της Αφαίας είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής, δωρικού ρυθμού, και πιθανότατα αποτέλεσε πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνο και Καλλικράτη. Το κτίριο κοσμούνταν από εντυπωσιακά γλυπτά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Τσαρλς Ρόμπερτ Κόκερελ και τον Γερμανό βαρώνο Καρλ Χάλερ φον Χάλερσταϊν, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές το 1811. Αυτά τα γλυπτά αγοράστηκαν αργότερα από τον Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας και εκτίθενται τώρα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Ένας άνθρωπος που εκτιμά το φως και την ομορφιά, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχει φυσικά ιδιαίτερη αδυναμία στον ναό αυτό. Η εμπειρία της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ναού στις 12 Οκτωβρίου ήταν καθηλωτική. Ο Ξαρχάκος διηύθυνε με πλήρη συγκέντρωση τους μουσικούς του, με φόντο τους αρχαίους κίονες, και οι ερμηνείες του Γιάννη Κότσιρα και της Ηρώς Σαΐα εντυπωσίασαν το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Γιάννης Κότσιρας έδωσε σπουδαίες ερμηνείες σε γνωστά τραγούδια, ενώ η Ηρώ Σαΐα απέδειξε για άλλη μια φορά τη φωνητική της ικανότητα. Η συναυλία, που περιλάμβανε νέες ενορχηστρώσεις, συνδύασε στοιχεία του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού με τζαζ και φολκ ήχους. Μεταξύ των θεατών ήταν καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως η Χάρις Αλεξίου και ο Μάριος Φραγκούλης.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών «Ταξίδι στο φως», που διοργανώνει ο Ξαρχάκος με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals. Οι θεατές γίνονται κοινωνοί μιας προσπάθειας να γεφυρώσουν το αρχαίο με το σύγχρονο, προσεγγίζοντας την πλούσια ελληνική παράδοση. Ο Ξαρχάκος μοιράστηκε με το κοινό μια προσωπική ανάμνηση με τον Νίκο Ξυλούρη, η οποία προσέφερε μια νοσταλγική διάσταση στην εκδήλωση.

Πηγή: tovima.gr