Ο Λιβανέζος ζωγράφος Gilbert Halaby εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση The First Harvest (Η Πρώτη Συγκομιδή) στο Ιστορικό Αρχείο–Μουσείο Ύδρας, στις 5 Οκτωβρίου, με διάρκεια έως και τις 15 Νοεμβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει 32 έργα του καλλιτέχνη, 13 από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και ένα εμβληματικό έργο μήκους οκτώ μέτρων, το οποίο δίνει και τον τίτλο στην έκθεση. Ο Halaby, που ζει και εργάζεται μόνιμα στη Ρώμη, αντλεί έμπνευση από τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία στον Λίβανο, στα ελαιόδεντρα όπου έπαιζε.
Η ελιά, για τον Halaby, ενσωματώνει τη δύναμη και τη τρυφερότητα μιας μητέρας, διδάσκοντας τις θεμελιώδεις αξίες της φροντίδας και της υπευθυνότητας προς τη φύση. «Αν κόψεις όλα τα κλαδιά μιας ελιάς, θα φυτρώσουν νέα με την πρώτη ακτίνα φωτός», δηλώνει, αποτυπώνοντας την ελπίδα και την ανθεκτικότητα που συνδέει τον πολιτισμό του με το τοπίο της Μεσογείου.
Στην έκθεση, ο Halaby αναφέρεται επίσης στις διαδρομές που οδηγούν στο γαλάζιο πέλαγος, τις οποίες χαρακτηρίζει «Οδύσσεια» της σύγχρονης εποχής. Αναγνωρίζει την επίδραση του Καζαντζάκη και τη σύνδεσή του με το ελληνικό τοπίο ως πηγή έμπνευσης, ενώ εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα, την Ύδρα και την Πελοπόννησο, που του προσφέρουν το φως και τη φυσική ομορφιά που χρειάζεται για τη δημιουργική του διαδικασία.
Η ελιά, σύμβολο ειρήνης για τους λαούς της Μεσογείου, αποκτά ιδιαίτερο νόημα σε μια περίοδο παγκόσμιων αναταραχών, όπως η αραβοϊσραηλινή σύρραξη. Ο Halaby ελπίζει για την αναγέννηση και την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, αντίκτυπο ενός λαού που δείχνει αντοχή. Η έκθεση αυτή, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, ενσωματώνει τις ιστορίες και τις μνήμες που καθορίζουν τον πολιτισμό και την ταυτότητα της περιοχής.
Τελικά, η τέχνη του Halaby είναι ένα κάλεσμα για σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και την ανθρωπότητα, προσφέροντας μια αφορμή για προβληματισμό και ελπίδα.
Πηγή: tovima.gr