Η Τιμή στον Σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η Τιμή στον Σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι θα διοργανώσει ένα σημαντικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα, έναν από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς του ελληνικού queer cinema. Το αφιέρωμα θα έχει τίτλο «Το αληθινό σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα» και θα επιτρέψει στο κοινό να επαναδιαπραγματευτεί το έργο ενός καλλιτέχνη που βάζει υπό ερωτηματικό τις παραδοσιακές έννοιες της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας.

Ο Κούτρας θα λάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για την συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, αν και η επιλογή του ως τιμώμενου προσώπου τροφοδοτεί συζητήσεις, καθώς έχει δημιουργήσει μόλις πέντε μεγάλες ταινίες σε διάρκεια 23 ετών (1999-2022). Στο πρόγραμμα του αφιερώματος συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» (1999) στην επετειακή ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια 25 χρόνων από την πρώτη προβολή, «Αληθινή Ζωή» (2004) σε αποκατεστημένη κόπια για τα 20 χρόνια της, «Στρέλλα» (2009), «Xenia» (2014) και «Dodo» (2022). Θα προβληθούν επίσης μικρού μήκους ταινίες του Κούτρα που δεν έχουν προβληθεί προηγουμένως στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το αφιέρωμα λέγοντας: «OMG! Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος; Ελπίζω να μην γνωρίζετε κάτι που εγώ αγνοώ! Μια μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία να αναζητήσω τον χαμένο χρόνο ανάμεσα στις μεγάλου μήκους ταινίες που γνωρίζουν όλοι και τις χαμένες μικρού μήκους που δεν έχει δει κανείς. Περισσότερο απ’ όλα, μια επιστροφή στους αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες, αυτούς που με πίστεψαν και στους outsiders που υπήρξαν πάντα οι ήρωές μου στη ζωή και στις ταινίες, και με συνόδευσαν σε αυτό το walk on the wild side που λέγεται σινεμά».

Πηγή: tovima.gr