Κahil El Zabar Η Ζωή και η Δημιουργική Κληρονομιά ενός Θρύλου της Τζαζ

Κahil El Zabar Η Ζωή και η Δημιουργική Κληρονομιά ενός Θρύλου της Τζαζ

Βρίσκεται στην πρωτοπορία της τζαζ και της δημιουργικής μουσικής για σχεδόν πενήντα χρόνια. Ο Kahil El’Zabar, γνωστός αρχικά ως (πολυ)κρουστός, διακρίνεται επίσης ως μαέστρος, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός. Η μοναδική του προσέγγιση στον ήχο και τον αυτοσχεδιασμό, που περιγράφεται ως «πνευματικό αυλάκι», έχει επηρεάσει πολλούς μουσικούς και καλλιτέχνες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σημασία της ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση.

Στη διάρκεια της καριέρας του, έχει δημιουργήσει τα δύο εμβληματικά σχήματα, το Ethnic Heritage Ensemble και το Ritual Trio, και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 70 ηχογραφήσεις, συνεργαζόμενος με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Nina Simone, Stevie Wonder και Pharoah Sanders. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους ζωντανούς θρύλους μιας επαναστατικής εποχής δημιουργικής μουσικής.

Ο El’Zabar άρχισε την μουσική του εκπαίδευση στη δεκαετία του 60’, παρακολουθώντας μαθήματα στο The AACM. Εκεί, δίπλα σε θρύλους της τζαζ, ανέπτυξε τις ιδέες του και έγινε περιζήτητος μουσικός στο Σικάγο. Σπούδασε επίσης μουσική και πολιτισμό Δυτικής Αφρικής και ίδρυσε το Ethnic Heritage Ensemble το 1974. Στη συνέχεια, εξελέγη πρόεδρος της AACM, θέση που διατήρησε για σχεδόν μια δεκαετία.

Η μουσική του τροφοδοτείται από μια ισχυρή πνευματικότητα και ενσωματώνει την αρχαϊκή Αφρικανική παράδοση με στοιχεία του σύγχρονου κόσμου. Στις εμφανίσεις του, η τζαζ αποκαλείται «μουσική… ήπειρος», μια έκφραση που συνδέει πολιτισμούς και επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράσουν τη φωνή τους μέσα από τη μουσική.

Ο Kahil El’Zabar συνεχίζει να προβάλλει τις αξίες της ελευθερίας και της κοινότητας στη μουσική του και προτρέπει τους νέους μουσικούς να είναι δημιουργικοί και ανεξάρτητοι στην έκφρασή τους. Αθλεί την ελληνική μουσική και μιλάει για την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του πολιτισμού. Στα επόμενα σχέδιά του, επιθυμεί να βρει χρόνο για τη ζωγραφική και να συνεχίσει την καλλιτεχνική του έκφραση.

Φέτος, γιορτάζοντας την 50η επέτειο του Ethnic Heritage Ensemble, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Open Me, A Higher Consciousness of Sound and Spirit», στο οποίο ενσωματώνει στοιχεία της τζαζ και των μπλουζ, προσφέροντας έναν νέο και καινοτόμο ήχο. Ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή την εργασία, δηλώνοντας ότι όλοι οι συνεργάτες του φέρνουν φως και αλήθειες στη μουσική.

Ο Kahil El’Zabar, λοιπόν, παραμένει στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας, συνεχίζοντας να εμπνέει και να καθοδηγεί νέες γενιές μουσικών με τη βαθιά του δέσμευση και το πάθος του για καλλιτεχνική έκφραση. Πηγή: tovima.gr