Ο Έρωτας και η Τέχνη: Η Σχέση του Σοπέν με την Γεωργία Σάνδη

Ο Έρωτας και η Τέχνη: Η Σχέση του Σοπέν με την Γεωργία Σάνδη

Στις αρχές του 1837, ο πιανίστας Φρεντερίκ Σοπέν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, γεγονός που τον απασχολούσε έντονα. Η ερωτική του ζωή είχε επίσης περιπλέξει τα πράγματα, καθώς είχε απογοητευτεί από την αρραβωνιαστικιά του, Μαρία Βοντζίνσκα. Ταυτόχρονα, ο Φραντς Λίστ τον σύστησε στη Γεωργία Σάντη, μια γοητευτική γαλλίδα μυθιστοριογράφο και πρώιμη φεμινίστρια, που ήταν γνωστή για την αντισυμβατική της στάση.

Αρχικά, ο Σοπέν απορρίπτει τη Σάντη, αναρωτούμενος αν είναι πραγματικά γυναίκα, λόγω της εμφάνισης και της συμπεριφοράς της. Ωστόσο, τελικά οι δύο τους πέρασαν τρεις μήνες στη Μαγιόρκα τον Νοέμβριο του 1838, όπου ο Σοπέν ολοκλήρωσε τα 23 πρελούδια του. Η σχέση τους υπήρξε θρυλική, καθώς η Σάντη ήταν μεγαλύτερη του Σοπέν, αλλά και μια ισχυρή φιγούρα με σημαντική κοινωνική και καλλιτεχνική επιρροή.

Σήμερα, η ιστορία αυτή ζωντανεύει μέσα από τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο. Στον ρόλο του Σοπέν θα φαίνεται ο Δημήτρης Λάλος, ενώ η Μαριλίτα Λαμπροπούλου θα ερμηνεύσει τη Σάντη. Ο πολωνός σκηνοθέτης Γιάροσλαβ Κίλιαν εξηγεί ότι η μουσική θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της παράστασης, ενώ το σενάριο εξερευνά την αναζήτηση της αγάπης από τους μεγάλους καλλιτέχνες.

Ο Κίλιαν, μιλώντας στο ΒΗΜΑ, τόνισε τη σημασία του Σοπέν στην παγκόσμια μουσική σκηνή, λέγοντας ότι η μουσική του έχει σημασία σε διάφορες κουλτούρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Πολωνίας και της Γαλλίας. Ο συνθέτης, όπως σημείωσε, είχε τη μοναδική ικανότητα να εκφράσει τα βαθιά συναισθήματα μέσω απλών μελωδιών και ότι το κοινό θα βρει μια οικουμενική ιστορία μέσα στην παράσταση.

Ο Κίλιαν έχει συνεργαστεί με κορυφαίους θεατρικούς και όπερας φορείς και η δουλειά του συνδέεται στενά με την πολωνική πολιτιστική κληρονομιά. Στη διάρκεια της παράστασης, ένα μέρος των εσόδων θα δοθεί στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, μιας και η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Πηγή: tovima.gr