Τίτλος: Τιμώμενοι καλλιτέχνες στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Τίτλος: Τιμώμενοι καλλιτέχνες στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ο φετινός θεσμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα των δράσεών του. Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε την Τετάρτη το βράδυ με την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Οι Πειρατές της Γραμβούσας» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα. Οι φίλοι του φεστιβάλ παρακολουθούν καθημερινά ειδικές προβολές, αφιερώματα, καθώς και μία πλούσια γκάμα ταινιών και εργαστηρίων, προσφέροντας έτσι πολύτιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Απόψε, ο διάσημος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, γνωστός για τις συνεργασίες του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, θα τιμηθεί σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα αμέσως μετά την προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη, με τον Θανάση Βέγγο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιπλέον, ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι επίσης τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ και θα πραγματοποιήσει δύο Masterclasses σχετικά με τη μουσική στον κινηματογράφο. Η τιμή του θα γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μετά την προβολή της ταινίας «Το δέντρο που πληγώναμε». Το φεστιβάλ φέτος επεκτείνεται και με εκδηλώσεις εκτός του Πνευματικού Κέντρου, όπως προβολές στο Βενιζέλειο Ωδείο και στο Μεγάλο Αρσενάλι, δείχνοντας την αγάπη της τοπικής κοινωνίας για τον θεσμό.

Δύο συζητήσεις με ενδιαφέροντα θέματα προγραμματίζονται στην πορεία του φεστιβάλ. Στις 23 Οκτωβρίου, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη», όπου θα συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Ακολουθεί, στις 24 Οκτωβρίου, συζήτηση με τίτλο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 40 χρόνια Παρακαταθήκης», αφιερωμένη στην αξία της ιστορικής μνήμης και στην εργασία του Λάκη Παπαστάθη και του Τάκη Χατζόπουλου.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της ταινίας «Sing» από τον σκηνοθέτη Κρίστοφ Ντικ, που θα συμμετάσχει επίσης σε ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις για την τοπική κοινότητα. Η προβολή αυτού του έργου θα γίνει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, κατά την Τελετή Λήξης του φεστιβάλ, όπου θα απονεμηθεί αναμνηστικό στον σκηνοθέτη.

Η εκπαιδευτική διάσταση παραμένει σε πρώτο πλάνο, καθώς καθημερινά οι αίθουσες γεμίζουν με μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης στην τέχνη και την ανάγκη του θεσμού να προσφέρει προγράμματα που να ελκύουν τις νέες γενιές.

Πηγή: tovima.gr