Τα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας έχασαν το 73% των συνολικών τους εσόδων τους πέρυσι σε σχέση με το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πορτογαλική Ένωση Ξενοδοχείων (AHP), καθώς η πανδημία της COVID-19 περιόρισε δραστικά τα ταξίδια από το εξωτερικό, πλήττοντας την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία, αναφέρει το ΑΠΕ.

Πάνω από το 60% των ξενοδοχείων είπαν ότι δεν αναμένουν οι δραστηριότητες να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 πριν από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με έρευνα σε 502 ξενοδοχεία που διενήργησε η AHP τον περασμένο μήνα.

Τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων ήταν κλειστά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς η Πορτογαλία επέβαλε το δεύτερό της lockdown από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση στα κρούσματα.

Η πλειονότητα των ξενοδοχείων δεν αναμένουν να επαναλειτουργήσουν πριν από τον Μάιο. Ένα στα τρία ξενοδοχεία είπαν ότι είτε δεν θα ξανανοίξουν είτε ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν και πότε θα επαναλειτουργήσουν.

«Ο αντίκτυπος αυτού του κλεισίματος… είναι σκληρός στα συνολικά έσοδα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας», δήλωσε η Κριστίνα Σίζα Βιέιρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης σε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση. «Γνωρίζουμε ότι αυτή θα είναι μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά», είπε.

Ο κάποτε ακμάζων τουριστικός κλάδος της Πορτογαλίας υπέστη την περασμένη χρονιά τα χειρότερα αποτελέσματά του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 καθώς η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν τα αεροσκάφη στο έδαφος και κράτησαν μακριά τους επισκέπτες.

Η μείωση στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων ήταν μεγαλύτερη στη Λισαβόνα στο 55%, σύμφωνα με την AHP, ενώ ακολουθούν οι Αζόρες και η Μαδέρα με μείωση περίπου 45%. Η περιοχή του Αλγκάρβε υπέφερε λιγότερο, με μείωση 33%.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει συνολικά 805.647 κρούσματα COVID-19 και 16.389 θανάτους, τελεί υπό πανεθνικό lockdown ύστερα από την καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες στις αρχές τους έτους, η οποία έκτοτε έχει αποκλιμακωθεί.

Πηγή: patrastimes.gr