Στο «τραπέζι» των αποφάσεων βρίσκονται πολλά σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με βάση και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που εκτός από τα σχολεία, αφορούν τόσο το λιανεμπόριο όσο και την εστίαση

Το προσεκτικό, σταδιακό και μεθοδικό άνοιγμα της χώρας είναι στόχος της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων, την ώρα μάλιστα που τα πρώτα σημάδια από την αυξημένη κινητικότητα των εορτών,έχουν αρχίσει να φαίνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η Αττική.

Το σύστημα «ακορντεόν» καθώς και η λειτουργία ορισμένων οικονομικών και κοινωνικών κατηγοριών σε «ζώνες» -ανάλογα το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής- αναμένεται να είναι η στρατηγική η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τόσο για την ανάσχεση του κορονοϊού, όσο και για την επανεκκίνηση των διαφόρων δραστηριοτήτων.

Στο «τραπέζι» των αποφάσεων άλλωστε, βρίσκονται πολλά σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με βάση και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που εκτός από τα σχολεία, αφορούν τόσο το λιανεμπόριο όσο και την εστίαση, δυο κλάδους που επλήγησαν από το lockdown κατά την διάρκεια των εορτών όσο κανείς.

Αμετάκλητες αποφάσεις σχετικά με την λειτουργία των παραπάνω δεν έχουν παρθεί παρά τις προτάσεις που έχουν γνωστοποιηθεί, καθώς η «αναζωπύρωση» της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές σε συνδυασμό ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ορθοποδήσει επαρκώς, φοβίζει τους ειδικούς.

Άλλωστε, ενδεικτικό των λεπτών ισορροπιών που επικρατούν είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων με την μέθοδο του click away τη Δευτέρα (11/1), καθώς τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα όσα είπε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».

Την ίδια ώρα εισήγηση έχει υπάρξει από πλευράς των επιστημόνων για το άνοιγμα της εστίασης περί τα μέσα Μαρτίου και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα, με την συγκεκριμένη ημερομηνία να αποτελεί τον «χάρτη» και για την απελευθέρωση των μετακινήσεων και πάντα βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έξαρση.

«Κόκκινες» περιοχές και στο βάθος νέα μέτρα
Σε πολλές περιοχές με επίκεντρο την Αττική τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου και την κυβέρνηση να προχωρά στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, φοβούμενη ένα τρίτο κύμα πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου.

«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Πηγή: patrastimes.gr