Σήμερα το πρωί (Παρασκευή) θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ψηφιακού πιστοποιητικού στη χώρα μας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το παρών θα δώσουν επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ψηφιακό πιστοποιητικό: Με το βλέμμα στον τουρισμό
Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι επί της ουσίας ένα εργαλείο για την ενίσχυση του ανοίγματος του τουρισμού με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, όπως εξήγησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η κυρία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

 Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, έγινε εκτενής συζήτηση για το ψηφιακό πιστοποιητικό. Οι ηγέτες της ΕΕ, επεσήμαναν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη και καλεί για την άμεση υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Την Τετάρτη, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το πιστοποιητικό. Το κείμενο θα κατατεθεί για ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου (7-10 Ιουνίου). Στη συνέχεια, πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο κανονισμός αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021.

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό – Κονδύλια για περισσότερα rapid tests
Σε δηλώσεις του προ ημερών, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν τρεις τύποι του πιστοποιητικού: «Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και ένα ανάρρωσης από την νόσο». Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν προσιτά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID 19 προς τους πολίτες.

Παράλληλα ο Επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.

Τι θα γίνει με όσους έλαβαν μία δόση του εμβολίου
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμα ότι η διάρκεια του εν λόγω πιστοποιητικού σε μη εμβολιασμένους πολίτες δεν έχει καθοριστεί ακόμα καθώς ενδέχεται ένας Ευρωπαίος πολίτης που θα ταξιδέψει τον Ιούλιο με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ να χρειαστεί να εκδώσει καινούργιο, εάν ταξιδέψει ξανά έναν μήνα αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η καλύτερη λύση είναι η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμα ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου θα μπορούν επίσης να εκδώσουν το πιστοποιητικό, ωστόσο καθώς το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη το πώς θα το χρησιμοποιήσουν, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγή: patrastimes.gr