Είναι συνειδητοποιημένος αγωνιστής της Πράσινης Μετάβασης, πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος και κλειστός σαν στρείδι στα προσωπικά του.

Ομως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, φιλοξενούμενος της «Espresso» σήμερα, κατάφερε να κάνει την υπέρβασή του και επιβεβαιώνει για πρώτη φορά δημόσια τη σχέση του με την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα, μια πολυκύμαντη σχέση που κρατάει χρόνια τώρα. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πέτρου Κόκκαλη, «με αμοιβαία προσπάθεια και αρκετές υποχωρήσεις». Ετσι ξεπερνούν τα εμπόδια και είναι μαζί, παρά τις δεκάδες υποχρεώσεις που έχουν οι δυο τους, εκείνος στην Ευρωβουλή και η ηθοποιός στο θέατρο.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, που ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον είναι μέλος του κόμματος και ένας από τους πιο δραστήριους ευρωβουλευτές του. Θεωρεί ότι το Κατάρ-gate μπορεί να έπληξε προσωρινά τον θεσμό του ευρωβουλευτή, αλλά έγιναν άμεσες κινήσεις, ξεκαθάρισε η υπόθεση και υπέστησαν συνέπειες οι εμπλεκόμενοι.

Για το κόμμα του ξεκαθαρίζει πως μοναδικό εμπόδιο στον δρόμο προς την ανάληψη της εξουσίας, ξανά από τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η υποεκπροσώπησή του στα μέσα, αλλά και ο πόλεμος ψευδών ειδήσεων που δέχεται καθημερινά από συγκεκριμένα κέντρα που ξεφουρνίζουν το ψεύδος ως είδηση». Ο ίδιος υπερασπίζεται σθεναρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη λεγόμενη Πράσινη Μετάβαση, την οποία βλέπει ως την κυρίαρχη θέση της Αριστεράς σήμερα. Σκεφτείτε ότι νιώθει ενοχές για τα τόσα αεροπορικά ταξίδια που κάνει και την επιβάρυνση που αυτά προκαλούν στο περιβάλλον.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, αν και αστός στην καταγωγή, είναι φανατικά υπέρ της πολιτικής που αφορά τους πολλούς, και κατά του «μασκαρέματος των πολιτικών» που ευνοούν τους πολύ λίγους, όπως χαρακτηριστικά μας λέει.

Μετρημένες συνεντεύξεις

Ο ευρωβουλευτής, που μπαίνει στα 53 του σε λίγες μέρες από σήμερα, συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου, είναι γιος του επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη και της Σοφίας Σκούρα. Από την πλευρά του πατέρα του είναι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, γιατρού και υπουργού στην Κυβέρνηση του Βουνού, ενώ από την πλευρά της μητέρας του, εγγονός του Σπύρου Σκούρα, ιδιοκτήτη της Σκούρας Φιλμ και πρώην προέδρου της ΑΕΚ. Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο Χάμσαϊρ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ.

20230201 EP 144678A AHA 165

Οι συνεντεύξεις του στις εφημερίδες είναι μετρημένες σε λιγότερες από τα πέντε δάχτυλα του ενός χεριού! Στην προσωπική του ζωή, που την κρατά επιμελώς κρυμμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει δύο ενήλικα πλέον παιδιά, τον Σωκράτη και τη Σοφία, που έχουν δρομολογήσει τη ζωή τους, και ευτυχώς, γιατί, όπως υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν ξέρω πώς θα μπορούσα ως πατέρας μικρότερων παιδιών να ζω ανάμεσα σε τρεις χώρες με μια βαλίτσα στο χέρι»!

Η αλήθεια είναι πως για τον έρωτά του με την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα με δυσκολία τού παίρνεις λέξη… και κανείς μέχρι σήμερα δεν τον έχει ακούσει να σχολιάζει σχετικά.
Εντούτοις, στην «Espresso» ανοίχτηκε και, περιγράφοντας το πρόγραμμά τους, παραδέχτηκε ταυτοχρόνως και τη σχέση τους: «Η Δήμητρα έχει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, με το θέατρο και την τηλεόραση, αλλά βρίσκουμε τον χρόνο με αμοιβαία προσπάθεια και αρκετές υποχωρήσεις».

Η πρόταση μομφής πρόσφερε κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ;

H πρόταση μομφής ήταν η απόλυτα ενδεδειγμένη θεσμική πρωτοβουλία απέναντι στο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου για λόγους που μένει να αποκαλυφθούν. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως σκοπός της δικής του παρακολούθησης ήταν ο εκβιασμός του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Μένει να μάθουμε το κίνητρο για τις παρακολουθήσεις υπουργών, στελεχών της κυβέρνησης και στρατιωτικών, όπως και πώς διατάχθηκαν, τι υλικό συγκεντρώθηκε, ποιος το διαχειρίστηκε και με τίνος την εντολή, καθώς και αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες στην περίπτωση που αυτό αφορούσε κρατικά μυστικά. Με την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και απαίτησε από την κυβέρνηση να επανέλθει εντός του δημοκρατικού πλαισίου που ορίζει τα όρια της εκάστοτε διακυβέρνησης, να επιτρέψει τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και έτσι να οδηγηθούμε στην εκλογική μάχη και τις μετεκλογικές εξελίξεις δίχως σκιές. Με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, δυστυχώς για τα κοινοβουλευτικά πράγματα, τα αδιέξοδα Μητσοτάκη έγιναν αδιέξοδα όλης της συντηρητικής παράταξης, η οποία οφείλει πια να λογοδοτήσει εν συνόλω ενώπιον του ελληνικού λαού.

Οπου να ‘ναι ολοκληρώνεται η θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θέλετε να συνεχίσετε ως ευρωβουλευτής ή θα κινηθείτε διαφορετικά;

Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο εκπροσωπώ με συνέπεια την Αριστερά και με όλες μου τις δυνάμεις τους πολίτες που με εξέλεξαν. Αυτό θα κάνω μέχρι το τέλος της θητείας μου. Οποιες περαιτέρω αποφάσεις ανήκουν στον πρόεδρο και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του οποίου θυμίζω πως είμαι πλέον μέλος και όχι απλά συνεργαζόμενος.

Τι εμπειρία ήταν και είναι για εσάς η Ευρωβουλή; Είναι ένα «κυριλέ» και προνομιούχο πόστο, όπως λέγεται;

Η ευρωβουλή είναι το μόνο εκλεγμένο όργανο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι παράδειγμα για όλα τα κράτη-μέλη, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιδίωξη να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. Η πρόσφατη επικαιρότητα μπορεί να έπληξε προσωρινά τον θεσμό, αλλά οι κινήσεις που ακολούθησαν δικαίωσαν όσους βρίσκονται εκεί για να υπηρετήσουν αρχές και αξίες υπέρ των πολιτών. Κάθε τέτοια θέση, κάθε αιρετή θέση που σου επιτρέπει να υπηρετήσεις το κοινό καλό είναι ένα μεγάλο προνόμιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα που τον οδήγησαν στην ήττα και την αμφισβήτηση. Τι «ψάρια» θα πιάσει στις εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από ένα επιτυχημένο συνέδριο δυνατός, ενωμένος και έτοιμος να αναλάβει ξανά την τύχη της χώρας. Μοναδικό εμπόδιο στην πορεία αυτή είναι η υποεκπροσώπησή του στα μέσα, αλλά και ο πόλεμος ψευδών ειδήσεων που δέχεται καθημερινά από συγκεκριμένα κέντρα που ξεφουρνίζουν το ψεύδος ως είδηση για να κρίνουν στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του στη βάση του ψεύδους που μόλις ξεφούρνισαν. Οι προοδευτικοί πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών και στην ικανότητά τους να αναζητήσουν την αλήθεια. Κι αυτό θα οδηγήσει σύντομα σε μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα μειώσει τις ανισότητες, θα επαναθεσμίσει το κράτος δικαίου και θα αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας.

Η Πράσινη Μετάβαση, που είναι το αγαπημένο σας χαρτοφυλάκιο, είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η Πράσινη Μετάβαση είναι η απάντηση σε πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα, όχι «περιβαλλοντικά». Για δεκαετίες ακολουθήσαμε ένα οικονομικό μοντέλο απορρύθμισης των πάντων, με βαρύ κοινωνικό και κλιματικό αντίκτυπο. Οι ανισότητες εκτοξεύθηκαν, κάθε κρίση γινόταν ευκαιρία μόνο για τους πολύ λίγους, ενώ η κλιματική καταστροφή έφτασε να απειλεί πλέον τις πόλεις, αλλά και την επιβίωσή μας ως είδος στον πλανήτη. Βασικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη είχαν τα ορυκτά καύσιμα. Πέρα από το προφανές της περιβαλλοντικής μόλυνσης, το σημαντικότερο, όπως διαπίστωσαν όλοι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν το τεχνητά υψηλό κόστος της ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ο ενεργειακός εκβιασμός που δεχτήκαμε, αλλά και το γεγονός πως χρηματοδοτούμε καθεστώτα μέσω των ορυκτών καυσίμων. Η εναλλακτική των ΑΠΕ, της Πράσινης Μετάβασης, μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη, για συμπερίληψη, για ανθρωπισμό και στο πλαίσιο αυτών για φτηνή πράσινη ενέργεια, αναγνωρίζοντας πως μιλάμε για δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό, ο καθαρός αέρας, το φάρμακο, και όχι ένα κοινό εμπόρευμα.

325937061 5862944670438530 7047537540222821370 n

Πώς είναι η ζωή σας μεταξύ Αθηνών, Βρυξελλών και Στρασβούργου; Σας έχουν κουράσει οι βαλίτσες ανά χείρας ή τις συνηθίσατε;

Δεν θα τολμούσα να δηλώσω καμία κούραση κοιτώντας γύρω μου και αντιλαμβανόμενος τι περνάει ο μέσος Ελληνας τα τελευταία χρόνια. Αν θέλετε, νιώθω κάποιες ενοχές για τα τόσα αεροπορικά ταξίδια και την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ισως πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικότερα τα μαθήματα της πανδημίας και να εξελίξουμε τον τρόπο συμμετοχής μας. Το πραγματικά δύσκολο, ειδικά σε καιρούς ισχυρής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, είναι η μεταφορά ή η «μετάφραση» του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι στα ελληνικά μέτρα και το αντίστροφο, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας.

Γιατί ένας άνθρωπος όπως εσείς, με σπουδαία μόρφωση και αστική καταγωγή, προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Στον βαθμό που ισχύουν, έχουν κυρίαρχο ρόλο στο ποιος είμαι σήμερα και γιατί με οδήγησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα μέσα που έχει σήμερα η ανθρωπότητα, με τα εργαλεία και τις γνώσεις που διαθέτουμε, δεν επιτρέπεται να δείχνουμε καμία ανοχή στην ανθρώπινη δυστυχία, στην εκμετάλλευση ή στην αδιαφορία, στο όνομα οικονομικών «ορθοδοξιών» που μοναδικό σκοπό έχουν το μασκάρεμα πολιτικών που αφορούν τους πολύ λίγους. Οπως λέμε και για την Πράσινη Μετάβαση, ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ή θα χαθούμε όλοι μαζί. Κι αυτή είναι η κυρίαρχη θέση της Αριστεράς.

Νιώθετε αριστερός και σε τι;

Στην πεποίθηση πως η κλιματική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, αλλά ανθρωπογενή έργα, ως το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Μπορούμε καλύτερα, με μία δίκαιη μετάβαση που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Μένει χρόνος για προσωπική και οικογενειακή ζωή;

Είναι σημαντικό πως τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν δρομολογήσει σε έναν βαθμό τη δική τους ζωή. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα ως πατέρας μικρότερων παιδιών να ζω ανάμεσα σε τρεις χώρες, με μια βαλίτσα στο χέρι. Η Δήμητρα έχει επίσης ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, με το θέατρο και την τηλεόραση, αλλά βρίσκουμε τον χρόνο με αμοιβαία προσπάθεια και αρκετές υποχωρήσεις.

Πηγή: espressonews.gr