Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να εξάγουν και να αναλύσουν επιτυχώς δείγματα του αρχαιότερου τυριού στον κόσμο, το οποίο ανακαλύφθηκε στη λεκάνη Ταρίμ, στην Κίνα, και χρονολογείται πριν από περίπου 3.600 χρόνια. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο προϊόν ήταν κεφίρ, ρίχνοντας φως στην εξέλιξη των προβιοτικών βακτηρίων.
Η ανακάλυψη των δειγμάτων τυριού έγινε δυνατή μετά από την ανάλυση μιας μυστηριώδους λευκής ουσίας που εντοπίστηκε στα κεφάλια και τους λαιμούς ορισμένων μούμιων στην κοιλάδα Ταρίμ, οι οποίες χρονολογούνται από 3.300 έως 3.600 χρόνια πριν, κατά την Εποχή του Χαλκού. Αρχικά, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα λευκά δείγματα σχετίζονταν με ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν τη φύση του.
Η ερευνητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η παλαιοντολόγος Κιαομέι Φου, ανέκτησε μιτοχονδριακό DNA από δείγματα τριών διαφορετικών τάφων. Η ανάλυση αποκάλυψε γενετικό υλικό από αγελάδες και κατσίκες, ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη μικροοργανισμών που συνθέτουν το κεφίρ, όπως τα Lactobacillus kefiranofaciens και Pichia kudriavzevii, τα οποία είναι παρόντα και στους σπόρους κεφίρ σήμερα.
Η μελέτη εστίασε επίσης στην αλληλούχηση των γονιδίων των βακτηρίων, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την εξέλιξη τους κατά τα τελευταία 3.600 χρόνια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αρχαίο Lactobacillus kefiranofaciens είναι πιο κοντά σε μια θιβετιανή ποικιλία, αμφισβητώντας τη θεωρία ότι το κεφίρ προήλθε από τον Βόρειο Καύκασο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η γενετική ανάλυση έδειξε πώς το Lactobacillus kefiranofaciens είχε ανταλλάξει γενετικό υλικό με ομόλογα στελέχη, βελτιώνοντας τη γενετική του σταθερότητα και την ικανότητα ζύμωσης του γάλακτος κατά τη διάρκεια των χρόνων. Τα σύγχρονα στελέχη εχουν λιγότερη πιθανότητα να προκαλέσουν αντίδραση στο ανθρώπινο έντερο, υποδεικνύοντας προσαρμογή κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης τους με τους ανθρώπους.
Η δρ Φου δήλωσε ότι πρόκειται για μια μοναδική μελέτη, που προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πώς ένα βακτήριο εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες και ότι στα αρχαία γαλακτοκομικά προϊόντα αποκαλύπτεται πολύτιμη πληροφορία για τη ζωή των προγόνων μας. Πηγή: tovima.gr