Η κλιματική κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη οι ιατρικές σχολές να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους, ενσωματώνοντας θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία, αναμένονται να είναι περισσότερο παρούσες στη διδακτέα ύλη των ιατρικών σχολών σε όλη την Ευρώπη. Οι μελλοντικοί γιατροί θα αποκτήσουν αυξημένη εκπαίδευση για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας, ενώ θα αξιολογούν και τις επιπτώσεις του κλίματος στις θεραπευτικές πρακτικές τους, όπως η χρήση εισπνευστήρων για ασθματικούς.
Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, 25 ιατρικές σχολές από διαφορετικές χώρες θα εφαρμόσουν μαθήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στην εκπαίδευση περισσότερων από 10.000 φοιτητών. Η Δρ Camille Huser, συμπρόεδρος του δικτύου, δήλωσε: «Οι γιατροί του μέλλοντος θα αντιμετωπίσουν διαφορετικές ασθένειες. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τις αναγνωρίζουν».
Οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και των μεταβολών στις καιρικές συνθήκες. Τα κουνούπια και άλλα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες επεκτείνουν την παρουσία τους σε νέες περιοχές εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, επηρεάζονται επίσης από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η διδασκαλία στα ιατρικά σχολεία σχετικά με την κλιματική κρίση ποικίλλει, πολλές φορές περιορίζεται σε μία μόνο διάλεξη, αλλά το νέο ευρωπαϊκό δίκτυο αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των σπουδών. Ο Huser επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν δημιουργεί νέες ασθένειες αλλά εντείνει τις υπάρχουσες. Για παράδειγμα, οι επιπλοκές του διαβήτη γίνονται συχνότερες λόγω των κλιματικών συνθηκών.
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι φοιτητές θα διδάσκονται επίσης να ενθαρρύνουν τις ενεργές μετακινήσεις, όπως είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο, και τη «πράσινη συνταγογράφηση» που προωθεί δραστηριότητες όπως η κοινοτική κηπουρική. Αυτό όχι μόνο ωφελεί την ατομική υγεία, αλλά και μειώνει τις εκπομπές ρύπων.
Μάλιστα, η υγειονομική περίθαλψη συνεισφέρει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει. Οι γιατροί θα μάθουν πώς η διαχείριση των παθήσεων μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον, π.χ., η επιλογή εισπνευστήρων για το άσθμα.
Η κλιματική κρίση θα γίνει υποχρεωτικό μέρος της εκπαίδευσης των ιατρών, καθώς οι υπεύθυνοι του δικτύου προσπαθούν να επηρεάσουν τα εθνικά προγράμματα σπουδών. Ο καθηγητής Iain McInnes από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δήλωσε ότι το δίκτυο στοχεύει στη συστηματική ενσωμάτωσή του στα ιατρικά προγράμματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή για την απαλλαγή της υγειονομικής περίθαλψης από τον άνθρακα, επισημαίνοντας τη σημασία των περιφερειακών δικτύων για την καταπολέμηση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στην υγεία.
Πηγή: tovima.gr