Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Πληροφορικής Ρονγκ Σου εξέτασε ηλεκτρονικούς φακέλους που αφορούσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ. Με τη χρήση μιας στατιστικής μεθόδου που αναπαρίστα εν μέρει μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί η σεμαγλουτίδη παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν άλλα επτά διαφορετικά αντιδιαβητικά φάρμακα.
Η σεμαγλουτίδη, γνωστή ως δραστική ουσία σε δημοφιλή φάρμακα αδυνατίσματος όπως το Ozempic και το Wegovy, είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του αισθήματος της πείνας. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Alzheimer’s & Dementia” της Αμερικανικής Ένωσης για την Αλτσχάιμερ, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή νευροεκφυλιστική κατάσταση που αντιπροσωπεύει την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, αποτελώντας το 60%-70% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια, και κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται περίπου 10 εκατομμύρια καινούργιες περιπτώσεις, γεγονός που υποδηλώνει τη συχνότητα αυτής της ασθένειας.
Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την υπόθεση ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η δρ Σου τόνισε τη σημαντικότητα της περαιτέρω έρευνας μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών για να διερευνηθούν και άλλες πιθανές θεραπείες για αυτή την εξουθενωτική νόσο. Αναγνωρίζει ότι, ενώ υπάρχουν προκλινικά στοιχεία που μπορεί να υποδεικνύουν τη θετική επίδραση της σεμαγλουτίδης στη νευροεκφύλιση και τη φλεγμονή του νευρικού συστήματος, η τρέχουσα ανάλυση δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση.
Πηγή: tovima.gr