Ισχυρή Ηλιακή Καταιγίδα Ετοιμάζεται να Πλήξει τη Γη

Ισχυρή Ηλιακή Καταιγίδα Ετοιμάζεται να Πλήξει τη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα επιπέδου G4 αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη μας τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (NOAA). Η καταιγίδα αυτή έχει μέγιστη ταχύτητα 1.300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και η εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα, που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται να επηρεάσει τη Γη από σήμερα μέχρι αύριο Παρασκευή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ακριβείς προβλέψεις για την άφιξη της ηλιακής καταιγίδας μπορούν να γίνουν μόνο 15-30 λεπτά πριν φθάσει στη Γη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφορικές μετρήσεις.

Η NOAA έχει ήδη ειδοποιήσει τους χειριστές των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των διαστημικών σκαφών που βρίσκονται σε τροχιά, προκειμένου να λάβουν προφυλάξεις. Παράλληλα, έχει ενημερώσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης σχετικά με πιθανές διακοπές ρεύματος, ενώ ο οργανισμός παρακολουθεί τις καταστροφικές συνέπειες των τυφώνων Helene και Milton στην Φλόριντα.

Ιστορικά, ηλιακές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση της σφοδρής καταιγίδας τον Οκτώβριο του 2003, που είχε ως αποτέλεσμα το σκοτάδι σε περιοχές της Σουηδίας και καταστροφή ενεργειακών υποδομών στη Νότια Αφρική.

Πηγή: tovima.gr