Νέο Εμβόλιο Προσφέρει Ελπίδες για Θεραπεία και Πρόληψη Λοίμωξης από C. difficile

Νέο Εμβόλιο Προσφέρει Ελπίδες για Θεραπεία και Πρόληψη Λοίμωξης από C. difficile

Ένα καινούργιο εμβόλιο προσφέρει ελπίδες αντιμετώπισης ή και πρόληψης της λοίμωξης από το Clostridioides difficile (C. difficile), ένα από τα πιο «δύσκολα» βακτήρια. Σε πειραματικά μοντέλα, το εμβόλιο έδειξε ότι μπορεί να προστατεύει από νέες και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση και καταστρέφοντας τα βακτήρια από το έντερο, παρέχοντας προστασία ακόμη και μετά τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό «Science», επισημαίνοντας τις δυνατότητες για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στο μέλλον.

Το C. difficile προκαλεί λοιμώξεις με συμπτώματα που κυμαίνονται από διάρροια έως θανατηφόρες βλάβες στο έντερο και εξαπλώνεται ταχύτατα μέσω σπορίων. Συχνά πλήττει ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς. Μάλιστα, περίπου το 30%-40% των ατόμων με λοίμωξη παρουσιάζουν υποτροπές.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εμβόλια για το C. difficile, και η κύρια θεραπεία είναι η χορήγηση αντιβιοτικών. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά συχνά αποδυναμώνουν την καλή μικροχλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας στο C. difficile να ανθίσει.

Η νέα προσέγγιση μέσω του mRNA εμβολίου αναμένεται να επιδράσει αποτελεσματικά στα βακτήρια χωρίς να βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου. Ο δρ Μοχάμεντ-Γκάμπριελ Αλαμέχ, επικεφαλής επιστήμονας στη μελέτη, σημείωσε την σημασία των mRNA εμβολίων στην αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων παθογόνων.

Ο καθηγητής Ντριου Βάισμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 2023, τόνισε τη δυνατότητα του mRNA να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα πολυδιάστατα. Η προηγούμενη πείρα που έχει αποκτηθεί από την ανάπτυξη εμβολίων για άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η COVID-19, έχει συμβάλει στην προετοιμασία για την καταπολέμηση του C. difficile.

Αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ανθρώπους, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση του C. difficile, μέσω μιας σημαντικής εξέλιξης στην ιατρική έρευνα. Επίσης, υπάρχουν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων για το ίδιο βακτήριο, κάτι που καθιστά την τρέχουσα έρευνα ακόμη πιο ελπιδοφόρα.

Το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας είναι γνωστό για την έρευνα στον τομέα του mRNA και έχει ήδη αναπτύξει εμβόλια για αρκετές μολυσματικές ασθένειες. Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν και άλλες πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας mRNA σε διάφορες ιατρικές περιπτώσεις.

Πηγή: tovima.gr