Οι Μακροχρόνιες Συνέπειες των Τυφώνων στην Δημόσια Υγεία

Οι Μακροχρόνιες Συνέπειες των Τυφώνων στην Δημόσια Υγεία

Ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, έχει χαρακτηριστεί «τυφώνας του αιώνα» και αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα, με την εκκένωση να αποκτά χαρακτήρα ζωής και θανάτου. Την ίδια στιγμή, μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες συσχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας για 15 χρόνια μετά την εκδήλωσή τους.

Η τεκμηρίωση έρχεται από μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η οποία καταδεικνύει ότι οι άμεσοι θάνατοι λόγω αυτών των καταιγίδων, μέσου όρου 24 ανά καταιγίδα, αφορούν μόνο τα θύματα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του φυσικού φαινομένου. Συνολικά, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά, ο αριθμός των θανάτων από τις τροπικές καταιγίδες ανέρχεται περίπου σε 10.000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας μέσος τροπικός κυκλώνας προκαλεί έμμεσα 7.000 έως 11.000 επιπλέον θανάτους. Στην πραγματικότητα, οι τροπικές καταιγίδες έχουν βαρύνει τη ζωή έως 3,6 έως 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ από το 1930 μέχρι σήμερα. Ο Δρ Solomon Hsiang, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η μεγάλης κλίμακας καταιγίδα έχει αλυσιδωτές συνέπειες, με αποτέλεσμα την ανοικοδόμηση πόλεων, τον εκτοπισμό οικογενειών και την κατάρρευση κοινωνικών δικτύων, γεγονός που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 501 τροπικούς κυκλώνες που επλήγησαν τις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου των ΗΠΑ μεταξύ 1930 και 2015, ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά όχι μόνο για μήνες, αλλά και για χρόνια μετά την υποχώρηση των πλημμυρών. Οι τυφώνες καθυστερούν την οικονομική ανάπτυξη για 15 χρόνια, αναδεικνύοντας μια σύνθετη σχέση μεταξύ των φυσικών καταστροφών και της υγείας των πληθυσμών.

Αυτό το θέμα έχει μελετηθεί σε βάθος, με αναφορές από προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει τυφώνες και θανάτους. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναλύσουν τις πολυσύνθετες συνέπειες των τροπικών καταιγίδων στην υγεία, κατανοώντας πώς αυτές σχετίζονται με τις πολιτικές διαχείρισης πόρων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πηγή: tovima.gr