Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν λαμβάνουν τις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίων, επειδή η Ινδία λόγω της καταστροφικής κρίσης του κορονοϊού διεκδικεί τώρα η ίδια την παραγωγή εμβολίων του Ινστιτούτου Serum της χώρας.

Σε αυτό το Ινστιτούτο είχε παραγγείλει μεγάλο μέρος των εμβολίων η παγκόσμια πρωτοβουλία κατανομής των εμβολίων Covax, στην οποία βασίζονται πολλές φτωχότερες χώρες για την προμήθειά τους, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Covax δεν αναμένει πλέον την παράδοση δόσεων εμβολίων από το Ινστιτούτο Serum τον Μάιο», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση Gavi (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παγκόσμια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), την οποία διαχειρίζεται η Covax, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις υπογραφείσες συμβάσεις, το Ινστιτούτο Serum θα έπρεπε να προμηθεύσει 110 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Covax έως τον Μάιο. Έχουν φτάσει όμως μόνο 20 εκατομμύρια δόσεις. «Ελπίζουμε τώρα ότι θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε τις χώρες που δεν έλαβαν τις δόσεις των εμβολίων το αργότερο τον Ιούνιο.

Είναι σημαντικό να χορηγήσουμε το εμβόλιο σε άτομα που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου Astrazeneca. Εξακολουθούν να λείπουν για τον δεύτερο εμβολιασμό 20 εκατομμύρια δόσεις. Έχουμε παραγγείλει όμως εμβόλια και από άλλους προμηθευτές της Astrazeneca», δήλωσε η εκπρόσωπός της στο dpa.

Η πρωτοβουλία κατανομής εμβολίων Covax κάλεσε επίσης τις χώρες οι οποίες διαθέτουν μεγάλα αποθέματα εμβολίων να της παραδώσουν δόσεις.

Η Covax σκοπεύει να προμηθεύσει φτωχές χώρες με τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του 2021. Έως σήμερα, 7 Μαΐου, είχαν διανεμηθεί 54 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 121 χώρες.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση Gavi μόλις υπέγραψε συμβόλαια για 850 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων Moderna και Novavax. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Πηγή: patrastimes.gr