Διαφορετικά θα γίνει φέτος ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίχως καμία χαλάρωση των μέτρων, όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη, υπό τον φόβο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που δείχνει να καλυτερεύει, αλλά και η έναρξη των εμβολιασμών πριν από το τέλος του έτους -που αποτελεί φως στην άκρη του τούνελ- κάνουν τους λοιμωξιολόγους να είναι ακόμη διστακτικοί στο ενδεχόμενο της χαλάρωσης των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, εκ των οποίων τα 134 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 118 στη Θεσσαλονίκη.

«Οχι» σε νέα μέτρα, «ναι» σε εξειδίκευσή τους

Όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σήμερα, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις μας ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται πρόσθετα μέτρα, αλλά η εξειδίκευση των υφιστάμενων. «Αν τα Χριστούγεννα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα επιβληθούν αυστηρότερα για την Πρωτοχρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε αποκαλύψει ότι θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων, ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι την περίοδο των εορτών θα γίνουν πιο εντατικοί. «Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους, όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις που τελικώς θα ληφθούν», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως τα ρεβεγιόν φέτος δεν θα θυμίζουν εκείνα περασμένων ετών, επιτρέπει ωστόσο τη συγκέντρωση 9 ατόμων από δύο οικογένειες στα σπίτια για τις γιορτινές ημέρες.

Προ των πυλών η έναρξη των εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε χθες και πλέον οι χώρες της ΕΕ περιμένουν με ανυπομονησία τη διανομή του στις 26 Δεκεμβρίου.

Από τη στιγμή που το εμβόλιο πήρε το τελικό πράσινο φως για διανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να αποκαλύπτουν τον αναλυτικό σχεδιασμό για τη διανομή, φύλαξη και χορήγησή του.
Το χρονοδιάγραμμα της άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε το γενικό πλάνο με τον εμβολιασμό, αναφέροντας πως στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθουν οι πρώτες δόσεις που θα είναι 9.750. Αυτές θα χορηγηθούν στο υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπει το πλάνο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα όπως το ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου έρχεται στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα με 9.750 δόσεις του εμβολίου.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο» Βούλας.
  • Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων του εμβολίου στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας.
  • Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Ελλάδα θα παραλάβει ως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο οι δόσεις από τις Moderna και AstraZeneca, όταν και αν εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προτεραιότητα αυτούς σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρόνιων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει αργότερα τα εμβόλια, εντός του 2021.
Πώς θα χωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, μαζί με τους υγειονομικούς θα λάβουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι, ξεκινώντας από αυτούς που φιλοξενούνται σε δομές. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ο.κ.

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.

Πηγή: patrastimes.gr