Με λαούτα και βιολιά στο χωριό της, στον Κινίδαρο Νάξου, και όπως αρμόζει στη μεγαλύτερη φωνή του είδους θα κηδευτεί η αρχόντισσα του νησιώτικου τραγουδιού Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη.30656412 2397218533637674 1414239907739598848 n

Ωστόσο, η οικογένειά της αποφάσισε, λόγω του κόσμου που θέλει να την αποχαιρετήσει τόσο στην Αθήνα, όπου διέμενε, όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Νάξο, να γίνουν δύο διαφορετικές τελετές, κάτι αντίστοιχο που έγινε και στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι σήμερα, Παρασκευή 1 Απριλίου, στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου θα την αποχαιρετήσει σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος και όσοι την αγάπησαν.

43000366 2756231347736389 6675026704433414144 n

Όμως, επιθυμία της ίδιας αλλά και των Ναξιωτών συμπατριωτών της είναι ο ενταφιασμός της να γίνει στο χωριό της, στον Κινίδαρο Νάξου, όπου βρίσκεται και ο οικογενειακός τάφος. Έτσι, η τελετή ταφής θα γίνει τη Δευτέρα 4 Απριλίου στον Κινίδαρο Νάξου. Ήδη οι προετοιμασίες για την παραδοσιακή τελετή ταφής έχουν αρχίσει, καθώς όλη η Νάξος θα την αποχαιρετήσει με τη συνοδεία παραδοσιακών οργανοπαιχτών αλλά και λαογραφικών συλλόγων, που θα την ακολουθήσουν έως την τελευταία της κατοικία στο Κοιμητήριο του Κυνίδαρου, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος των Κονιτοπουλαίων.

1 5 1

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη γεννήθηκε το 1931 και από τη δεκαετία του ’50 κατάφερε να γίνει το σημαντικότερο όνομα στα νησιωτικά τραγούδια. Πρώτη εκείνη ερμήνευσε μοναδικά το «Αρμενάκι», «Στον Αρτεμώνα», «Σάλα γιάλα» και δεκάδες άλλα τραγούδια που έμειναν στην ιστορία. Η είδηση θανάτου της μεγάλης ερμηνεύτριας συντάραξε το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, που είχε συνδυάσει το παραδοσιακό τραγούδι με τη φωνή της αλησμόνητης Ειρήνης Κονιτοπούλου, με την «Espresso» να αποκαλύπτει τις τελευταίες στιγμές της κυρα-Ρηνιώς του Αιγαίου!σελ 18 19 φ1 Ειρήνη Λεγάκη Κονιτοπουλου με την κόρη της Ελένη Λεγάκη την εγγονή της Ειρήνη και την δισέγγονη της Ελένη

Συγκλονιστικό όμως ήταν και το «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα στη μεγάλη ερμηνεύτρια μέσα από τους λογαριασμούς του στα social media. «Ενώ έχουμε συμφιλιωθεί με τη θνητότητά μας και με κάποιο τρόπο θεωρούμε τις απώλειες αναπόφευκτες, για κάποιο λόγο δεν θέλεις να ακούσεις ότι αυτός ο άνθρωπος έφυγε, ότι μας αποχαιρέτησε. Με κατέβαλε μεγάλη θλίψη ακούγοντας γι’ αυτή την απώλεια. Για έναν παράξενο λόγο αυτοί οι άνθρωποι που τραγουδάνε έτσι είναι αθάνατοι. Είμαι τυχερός κι ευτυχής, γιατί στην παρακαταθήκη της ψυχής και του μυαλού μου έχω αρκετούς τέτοιους ανθρώπους.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη δεν ήταν απλά μια σπουδαία, μια σπάνια τραγουδίστρια. Ηταν και είναι μια σφραγίδα της χώρας μας, του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Και το γεγονός πως δεν τη διεκδίκησε ποτέ και παρέμεινε ταπεινή την κάνει ακόμη πιο σπουδαία. Ειδικά για εμάς, τους μουσικούς, θα είναι πάντα αθάνατη. Κι αυτό μετριάζει κάπως το βάρος της απώλειας. Ο ήλιος εβασίλεψε» έγραψε χαρακτηριστικά!

Πηγή: espressonews.gr