Απίστευτες καταστάσεις μέσα από τις οποίες αποκαλύπτεται το σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί σε πολλές από τις επιχειρήσεις της περιοχής εκτυλίχθηκαν χθες , τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα ξέφυγαν και βγήκαν εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περιστατικά βιαιοπραγίας  με τα χειρότερα να αποφεύγονται χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων . Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις η συμπλοκή μεταξύ εκπροσώπων της εργοδοσίας και εργαζόμενων συνέβη  μπροστά στα μάτια μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας.

Σε άλλες περιπτώσεις από εργαζόμενους καταγγέλθηκαν ακόμα και εκβιασμοί από μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα τους  κατέβαλαν το δώρο εάν δεν  δούλευαν οι υπάλληλοι «μαύρα» υπερωριακά και δεν «έκλειναν το στόμα τους».

Παράλληλα όπως καταγγέλθηκε στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και στην επιθεώρηση Εργασίας σήμερα το πρωί, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εργοδότες κατέβαλαν μέσω λογαριασμού τραπέζης το δώρο, αλλά αμέσως μετά ζητούσαν από τον υπάλληλο τους να επιστρέψει τα χρήματα χέρι με χέρι.

Πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς όταν πήγαν να εισπράξουν το δώρο έκπληκτοι πληροφορήθηκαν. πως είχαν χωρίς να ενημερωθούν ποτέ δηλωθεί ότι είναι σε αναστολή εργασίας, με αποτέλεσμα να δικαιούνται μικρότερο ποσό αλλά και επί μήνες να δουλεύουν  κανονικά με το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του να το εισπράττει ο εργοδότης από το κράτος.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέφυγε στην καταβολή μέρους του δώρου καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν τους επέτρεψαν όπως τονίζουν  οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην πλήρη απόδυση του ποσού.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στην περιοχή,  που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των μέτρων για τον κορονοϊό, ρίχνουν τις ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην κυβέρνηση, η οποία όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές, θα έπρεπε να καταβάλει τα δώρα η ίδια και στη συνέχεια να το παρακρατήσει τμηματικά από την επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί λόγω covid, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Πηγή: patrastimes.gr