Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο στηλίτευσε σήμερα την απόφαση δικαστηρίου της Κίνας να επιβάλει στον επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ, υπήκοο Καναδά, ποινή κάθειρξης 11 ετών για «κατασκοπεία», εξέλιξη που η Οτάβα και η Ουάσινγκτον εκλαμβάνουν ως αντίποινα για την σύλληψη διευθυντικού στελέχους κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ως μέρος της διπλωματικής διένεξης που προκάλεσε.

Ο κ. Σπέιβορ, όπως και ο Μάικλ Κόβριγκ, άλλος ένας καναδός, πρώην διπλωμάτης που έχει φυλακιστεί αρχές και κατηγορείται από τις κινεζικές επίσης για «κατασκοπεία», πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως, τονίζεται σε δελτίο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι διώξεις σε βάρος Καναδών εντάσσονται σε μια προσπάθεια να «χρησιμοποιηθούν ανθρώπινα όντα σαν χαρτιά σε διαπραγμάτευση», προστίθεται στο κείμενο.

Η καταδίκη ανακοινώθηκε ενώ τις επόμενες ημέρες συνήγοροι υπεράσπισης της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας Huawei, θα προσπαθήσουν να πείσουν την καναδική δικαιοσύνη να μην προχωρήσει στην έκδοσή της στις ΗΠΑ.

Πηγή: patrastimes.gr