Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Βέλγος εισαγγελέας που χειρίζεται το σκάνδαλο χρηματισμών ευρωβουλευτών στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, επιμένοντας πως δεν έχει «ξεφουσκώσει» η υπόθεση, ενώ καταγγέλλει την Ελληνίδα πολιτικό ότι ήθελε προνόμια σε σχέση με άλλες κρατούμενες.

kaili88465

Αφορμή για την τοποθέτηση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου Φρεντερίκ Βαν Λε αποτέλεσαν οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις της Εύας Καϊλή τις τελευταίες ημέρες στη γαλλική εφημερίδα «La Libération», στην ισπανική «El Mundo» και την ιταλική «Corriere della Sera», στις οποίες υποστήριξε την αθωότητά της, ενώ κατήγγειλε τις βελγικές Αρχές για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της τετράμηνης προσωρινής κράτησής της.

kaili29057

Ο Βέλγος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε αποδομώντας τους ισχυρισμούς της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ότι είναι αθώα. Οπως αναφέρει, η υπόθεση καθόλου δεν «ξεφουσκώνει». «Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω» διεμήνυσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου, απαντώντας και στις καταγγελίες της Εύας Καϊλή σχετικά με κακομεταχείριση που φέρεται ότι υπέστη στη φυλακή, αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο.

kaili12345

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προληπτική κράτηση περιορίζεται σε ορισμένες καταστάσεις: για τη διατήρηση της έρευνας -ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου- και να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια. Δεν σημαίνει, λοιπόν, επειδή αποφυλακίζεται κάποιος ότι τελείωσε η έρευνα, υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για συλλογή, αντιπαραθέσεις για οργάνωση κ.λπ. Πόσο μάλλον εδώ, που βρισκόμαστε σε έναν σύνθετο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν απαραίτητα να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου» επεσήμανε ο Βέλγος εισαγγελέας.

kaili

Ως προς την τετράμηνη προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, ο Φρεντερίκ Βαν Λε αναφέρθηκε στους λόγους της προσωρινής κράτησης. «Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προληπτική κράτηση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος στην έφεση, ενώπιον του εφετείου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων», τόνισε.

eva kaili 2

Ως προς τον ισχυρισμό ότι της απαγορεύτηκε να βλέπει την κόρη της όσο ήταν στις φυλακές του Χάρεν, απάντησε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων, καταγγέλλοντας ότι η Εύα Καϊλή ήθελε προνόμια που δεν έχει μία Ρομά κρατούμενη, για παράδειγμα. «Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιον ακούμε όταν πρόκειται για μια γυναίκα Ρομά, που έχει και παιδιά, που μπαίνει στη φυλακή;» ανέφερε με νόημα.

kaili

Υπενθυμίζεται πως στις συνεντεύξεις της στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες η Εύα Καϊλή επιμένει στην αθωότητά της και ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από το Κατάρ για να επηρεάσει τον μηχανισμό των Βρυξελλών υπέρ της χώρας. Μάλιστα υποστήριξε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπία.kaili28827

Η εργασία της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπίας Pegasus στην Ευρώπη, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Από τον φάκελο του δικαστηρίου οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται ότι παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus» είπε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

kaili29103

Από την πλευρά του το Politico αναφέρει πως οι ισχυρισμοί της κυρίας Καϊλή δεν τεκμηριώνονται.

Πηγή: espressonews.gr